Vasile Dâncu – propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

23

Vasile Dâncu s-a născut la 25 noiembrie 1961, în orașul Năsăud din județul Bistrița-Năsăud.

A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca; doctor în Sociologie (2008).

Pentru o scurtă perioadă, până în 1989, a fost profesor de Filosofie și Științe Sociale la un liceu din Petroșani. Predă, în calitate de profesor universitar doctor (din oct. 1991), la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București și în calitate de profesor asociat, la Academia de Informații.

A desfășurat activitate de cercetare în sociologie, contribuind la mai mult de 50 de proiecte naționale și cercetări empirice (1991-1999).

Din 1994, a condus Institutul de studii sociale Metro Media Transilvania, iar în prezent este președinte al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Este membru fondator al Asociației Române pentru Evaluare și Strategie — ARES, membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și coordonează secția de Sociologia Comunicării, Cunoașterii și Tehnologia Informației din cadrul Societății Sociologilor din România.

A fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din 1999, activând în așa numitul Grup PSD de la Cluj. A ocupat funcțiile politice de vicepreședinte al Organizației Județene Cluj a PSD și de secretar executiv al PSD în marketing politic. Din 2010 nu mai este membru al niciunui partid politic.

A fost ministru al Informațiilor Publice (28 dec. 2000 — 19 iun. 2003), în Guvernul Adrian Năstase. În 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informațiilor Publice a fost transformat în Agenția Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia, până în 2004.

A fost ales senator în circumscripția electorală nr.13 Cluj (2004-2008), fiind ales pe listele PSD+PUR. În cadrul mandatului, a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (sept. 2006 — febr. 2008) și a făcut parte din Comisia pentru Cultură, artă și mijloace de informare în masă a Senatului.

A deținut statutul de observator în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Partidului Socialiștilor Europeni, fiind membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (până în dec. 2006). Membru al Parlamentului European, activând ca membru al Grupului Partidului Socialiștilor Europeni (până în nov. 2007).

Dintre studiile și cărțile publicate în țară și în străinătate menționăm: ”Individ și societate”, ”Organizații”, ”Comunicarea de masă”, ”Audiența radio în România”, ”Societatea civilă și administrația locală”, ”Comunicarea simbolică. Anatomia discursului publicitar”, ”Comunicarea în managementul instituțional”, ”Țara telespectatorilor fericiți. Contraideologii”, ”Methodology for Developing a Local Policy for Poverty Alleviation”, ”Antidoturile disperării”, ”Politica inutilă”, „TRIBURILE-O patologie a politicii românești de la Revoluție la Generația Facebook”.

La 4 noiembrie 2015, a fost decorat de către președintele Germaniei, Joachim Gauck, cu Crucea de Merit în rang de cavaler, a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata