Vasilescu (BNR): Cursul de schimb la această oră exprimă un şoc psihologic

17

– Cursul de schimb exprimă, la ora actuală, un şoc psihologic, a declarat, luni, pentru un post privat de televiziune, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României.

„BNR poate să intervină în orice clipă. Are toate oportunităţile de intervenţie, dar o face când este oportun. Cursul de schimb la această oră exprimă un şoc psihologic. E normal, fiind atâta zarvă în jur, să fi fost antrenat în acest joc şi să o ia puţin în sus. Trăim vremuri în care ziua de azi nu seamănă cu cea de ieri, iar o vorbă spusă ieri nu va fi valabilă azi„, a explicat Vasilescu.

De asemenea, acesta a precizat că este posibil să se producă o creştere a inflaţiei ca urmare a majorării TVA şi că „BNR nu şi-a dorit această creştere a TVA, dar, cum decizia în acest sens a fost luată, noi plecăm de la acest dat şi trebuie să acţionăm în aşa fel încât să-i facem faţă„.

Luni, Banca Naţională a României a anunţat un curs de schimb euro/leu de 4,3257 lei, nivel care nu a fost atins niciodată până acum, de la introducerea monedei unice europene.

Cea mai ridicată cotaţie comunicată de BNR a fost pe 22 ianuarie 2009 – 4,3127 lei/euro.

Pe de altă parte, sâmbătă, Executivul a aprobat majorarea TVA cu cinci procente, până la 24 la sută. Potrivit premierului Emil Boc, măsura ar urma să intre în vigoare începând de joi, 1 iulie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata