Viaţa de apoi a miliardarilor din anii ’90

20

Ce s-a mai întâmplat cu oamenii de afaceri din anii ’90?

JR de România

Una dintre cele mai gustate şi exotice apariţii ale primilor ani de după Revoluţia din ’89 a fost Ilie Alexandru, supranumit „baronul de Bărăgan”: a avut ferma din Slobozia, copiată după ranch-ul din serialul „Dallas”. Apoi a făcut o copie a Turnului Eiffel

Fostul boxer a avut inspiraţia de a face comerţ cu patenţi, cleşti, ciocolată, ţigări şi aşa a ajuns „să stea pe saci de bani şi să numere găleţi de dolari”.

În 1997 a primit doi ani de puşcărie. A ieşit sărac, a încercat să intre din nou în afaceri, dar a fost din nou arestat pentru înşelăciune. A primit zece ani şi s-a eliberat în 2009, înainte de termen. Acum, are o pensie de 600 de lei, Dallas-ul personal stă în ruine şi  este turbat pe presă.

Omul care înmulţea banii

Un alt personaj „exotic” a fost Ioan Stoica, cunoscut datorită jocului piramidal pe care l-a pus pe picioare „Caritas”.

În 1994, „Caritas” a sucombat, iar Stoica a făcut câteva luni de închisoare şi apoi a dispărut. Prin Cluj se vorbeşte că pielea i-a fost salvată de politicienii cărora Stoica le-a permis să-şi înmulţească, peste rând, banii. Fiul acestuia a a declarat că îşi doreşte un singur lucru: ca tatăl său să se poată bucura de bătrâneţe.

Milionarul „Gerald”

Tot pe seama naivităţii românilor, s-a îmbogăţit şi Corneliu Gorduna, care a deschis la Focşani jocul piramidal „Gerald”. În acest caz, numărul păgubiţilor a fost estimat la câteva sute de mii. Arestat în 1994, Gorduna a fost eliberat un an mai târziu, deşi păgubiţii nu şi-au mai recuperat banii. Gorduna a fugit din ţară şi s-a întors doar după ce faptele privind dosarul „Gerald” s-au prescris.

„De câţiva ani, la Focşani nu se mai ştie nimic de Gorduna. A venit aici cu ajutorul celor din fostele structuri ale Securităţii, a  luat banii oamenilor şi a dispărut”, a precizat un jurnalist care s-a ocupat îndeaproape de caz.

„Regele gogoşarilor”

Grigore Abuhnoaie, supranumit „regele gogoşarilor” din Iaşi, a cunoscut, la rândul său, gloria şi decăderea.  Legenda spune că primii bani i-a făcut cultivând legume pe spaţiul verde din spatele blocului. Realitatea este că, în 1993, deţinea ferme, parcuri de maşini, tiruri şi avea aproximativ 200 de angajaţi.

Azi, din vechiul imperiu, „regele” mai are de dus un război cu Mitropolia Moldovei în speranţa că i se va restitui pământul de la poalele Cetăţuii.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata