VIAŢA LA -25%: Cum îţi poţi micşora ratele la leasing

20

O perioadă de câteva luni în care să achitaţi doar dobânda, mărirea termenului de rambursare sau a valorii reziduale sunt opţiunile de reducere a ratei, arata Evenimentul Zilei.

Ratele la leasing pot deveni mai „uşoare” în urma restructurării finanţării. Pentru asta trebuie să vă prezentanţi la finanţator şi să dovediţi că veniturile v-au scăzut cu 25%. Sunt trei facilităţi la rambursarea ratelor pe care firmele le pot acorda în astfel de situaţii:

  • perioade de graţie,
  • lungirea termenului de plată a maşinii sau
  • creşterea valorii reziduale.

Solicitarea de facilităţi nu înseamnă însă şi obţinerea lor

Reducerea ratelor la leasing este preferabilă însă situaţiei în care nu reuşiţi să fiţi cu plăţile la zi, deoarece întârzierile sunt taxate de finanţatori cu dobânzi penalizatoare. În plus, dacă restanţele depăşesc 60 de zile, majoritatea firmelor de leasing pot începe procedura de recuperare a autovehiculului. Acest termen e specificat în contractul de leasing. Ratele la leasing vor creşte din cauza deprecierii leului, iar cele plătie din această lună se măresc cu circa 5% din cauza majorării TVA la 24%.

Dacă finanţarea în leasing a fost contractată pe o perioadă mai mică decât cea maximă permisă de finanţator, aceasta este una dintre supapele importante la care puteţi recurge când solicitaţi restructurarea împrumutului. Cu cât lungiţi perioada de plată, cu atât ratele scad, în condiţiile în care finanţatorul vă permite să menţineţi rata reziduală la acelaşi nivel.

La o finanţare de 10.000 de euro contractată pe cinci ani cu o dobândă anuală efectivă de circa 10%, rata lunară este de circa 208 euro. Pentru un contract de această valoare încheiat în iunie 2008, din finanţare au mai rămas de plătit circa 7.430 de euro. Dacă această sumă se reeşalonează pe o perioadă de cinci ani în loc de trei (câţi ar mai fi rămas de plătit potrivit contractului iniţial), rata scade la 173 de euro. În această situaţie, rata ar scădea cu circa 20%.

În ceea ce priveşte majorarea valorii reziduale, aceasta poate fi solicitată în situaţia în care la încheierea contractului nu s-a optat ca aceasta să fie cea maximă permisă de finanţator. În acest caz, clienţii trebuie să prezinte acte suplimentare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata