Vicepreşedintele COMECE, episcopul Bercea, solicită eurodeputaţilor să nu fie de acord cu Raportul Lunacek

22

Vicepreşedintele Comisiei Conferinţelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE), episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, solicită eurodeputaţilor români, într-o scrisoare deschisă, să reanalizeze şi să nu fie de acord cu propunerile făcute de Raportul Lunacek – ce se va vota în plen, în cursul săptămânii 3-6 februarie.

Episcopul Bercea motivează că, în calitate de români, eurodeputaţii din ţară reprezintă în Europa Unită valori care au la bază legile naturale în care cu toţii am fost crescuţi, iar căsătoria dintre un bărbat şi o femeie se încadrează în legile naturii pe care sunt solicitaţi să o apere. ‘Biserica nu condamnă persoanele, orice orientare ar avea, ci le ajută să meargă pe un drum al binelui, al frumosului, al iertării, al împăcării, al responsabilităţii şi demnităţii,’ se arată în scrisoare.

De asemenea, menţionează sursa citată, Biserica promovează şi respectă egalitatea de şanse a femeii, rolul ei important în societate, ca mamă, soră, soţie, dar şi ca având aceleaşi drepturi precum bărbatul.

‘Femeia nu poate fi umilită şi nici îngrădită şi nici nu poate fi transformată în bărbat şi nici bărbatul în femeie. Vă rugăm să susţineţi egalitatea dintre femeie şi bărbat ca două identităţi preţioase şi de neînlocuit ale firii umane. Vă rugăm, în acelaşi timp, să promovaţi ca întotdeauna, şi de această dată, principiul universal al drepturilor omului şi să fiţi un mesager al valorilor care ne caracterizează. De aceea, vă rugăm să nu fiţi de acord cu „Raportul Lunacek’, a precizat episcopul.

Comisia Episcopatelor Comunităţii Europene (COMECE) a fost înfiinţată în 1980 şi reuneşte delegaţii Conferinţelor Episcopilor Catolici de pe teritoriul Uniunii Europene. Comisia are un secretariat permanent la Bruxelles.

Episcopul Virgil Bercea îi reprezintă pe episcopii catolici din România în cadrul COMECE din anul 2005, mai întâi ca observator, iar din 2007 ca membru de drept. În martie 2012 a fost ales vicepreşedinte al comisiei, alături de alţi trei vicepreşedinţi, pentru un mandat de trei ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata