Victime în bătaia vântului

11

Considerate ca fiind sursele energetice ale viitorului, eolienele (alături de panourile solare, pompele de căldură şi centralele maritime) încep să-şi piardă din actualitate. Cu randamente sub aşteptări şi cu o structură constructivă poluantă acestea ridică mari semne de întrebare asupra întregului sistem energetic “verde” pe care s-a făcut atâta caz în ultimii ani. Un sistem care nu este însă atât de “verde” pe cât am crede şi care nici nu poate (deocamdată) genera cantităţi de energie suficient de mari pentru a elimina din ecuaţie sistemul energetic clasic. Privind în spatele cortinei “verzi” se poate uşor vedea că totul este o afacere care a avut ca sursă a profitului banii publici. Sistarea subvenţionării acestui tip de energie va fi catalizatorul unui proces care s-ar putea să scoate definitiv din ecuaţie ceea ce numim acum energie verde.

Dănut Dudu

  • Adevăruri incomode despre energia verde

Lăudabila iniţiativă a administraţiei Obama numită “Power of Africa” (Puterea Africii) declarativ urmăreşte creşterea producţiei de energie electrică şi accesul la servicii energetice moderne pentru şase ţări sărace din Africa. Dincolo însă de promovarea tehnologiilor de producţie a energiei la preţuri accesibile, stabile şi controlabile, iniţiativă (acompaniată şi de alte planuri cheie propuse de experţi) programul este centrat aproape exclusiv pe producţia energiei folosind ultimele tehnologii aflate la modă: energia solară şi eoliană.

Pe de altă parte, tipic pentru astfel de proiecte utopice, oportuniştii încearcă să facă bani promovând intens proiectul mizând pe eşecul global al programelor similare din ţările dezvoltate. De exemplu, după ani de subvenţionare masive, energia solară şi energia eoliană generată în 2012 a reuşit să acopere aproximativ 3% din energia electrică produsă în SUA şi mai puţin de 1% din cea din Europa, astfel încât acest tip de investiţii s-au dovedit a fi găuri negre financiare pe care fiecare guvern încearcă acum să le acopere.

La prima vedere, utilizarea energiei regenerabile este o speranţă uşor de înţeles în condiţiile în care soarele răsare în fiecare zi, vântul bate, valul trece iar noi trăim pe o stânca topită. În ciuda acestui tablou optimist, susţinătorii energiei „verzi” sunt conştienţi că revoluţia tehnologică a debutat în momentul în care motoarele de abur care folosesc combustibili fosili au înlocuit, în secolul XIX, morile de vânt. De atunci, în afară de energie nucleară şi cea hidroelectrică aproape toată energia utilizată de omenire a provenit din cărbune, petrol şi gaze naturale.

Din păcate, termenii de bază în jurul cărora s-au “învârtit” campaniile ce au lansat piaţa energiilor verzi au fost termenii “regenerabil” şi “durabil”, implicit “nepoluant” şi “ieftin”.

Dar, chiar şi în această situaţie nu pot fi neglijate o serie de elemente despre care se vorbeşte mult prea puţin:

Suprafeţele mari de teren deschis amplasate în zonele superioare ale terenurilor pentru a permite funcţionarea eolienelor aduc prejudicii majore peisajere dar şi de eroziune. Astfel, pentru a genera acelaşi număr de kilowaţi sursele eoliene necesită aproximativ 140 de ori mai mult teren decât, de exemplu, sondele de gaze. Similar, energia solară necesită, la rândul său, aproximativ de 47 de ori mai mult teren decât o centrală nucleară;

Culoarele de vânt pe traseul cărora se montează eolienele sunt şi cele de migraţie a păsărilor. Or, pentru aceste stoluri de păsări eolienele sunt adevărate mixere gigantice astfel încât, statistic, s-a dovedit că doar în SUA anual sunt ucise de către eoliene între 75.000 şi 275.000 de păsări, dintre care unele sunt rare şi pe cale de dispariţie. Conform studiilor europene, o turbină eoliană ucide 333 -1000 pasări şi lilieci pe an în Spania, până la 309 de păsări în Germania iar în Suedia rata de mortalitate este de 895 pasări şi lilieci. Dacă este să luăm în calcul numai faptul că în SUA funcţionează peste 40.000 de eoliene acestea ar putea ucide anual, cu uşurinţă, între 13 şi 39 de milioane de păsări şi lilieci;

Energia solară se dovedeşte, de asemenea, la fel de periculoasă pentru păsări deoarece noua generaţie de staţii solare de putere gigant pot arde zeci de păsări.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News