Vitalie Proca şi Ion Druţă au fost trimişi în judecată

13

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB) au dispus, joi, 30 ianuarie, trimiterea în judecată a inculpaţilor Vitalie Proca, cetăţean moldovean, cercetat în stare de arest preventiv, şi Ion Druţă, cetăţean moldovean, în prezent încarcerat în Republica Moldova.

Procurorii au reţinut în sarcina lui Proca săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, iar în sarcina lui Druţă – săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că inculpatul Vitalie Proca, la instigarea inculpaţilor Răzvan şi Bogdan Mararu şi cu sprijinul complicelui Ion Druţă, zis „Vanea”, în intervalul 16 – 26 noiembrie 2012, l-a urmărit pe Răzvan Mircea Isăila, pe care l-a confundat cu Ioan Dumitru Mironescu, adevărata persoană vizată.

Pe 26 noiembrie 2012, în jurul orei 18,10, rulând cu viteză redusă cu un autoturism pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori, Proca a tras cu un pistol-mitralieră tip AK74 asupra lui Isăila, în timp ce acesta îşi parca autoturismul lângă locuinţa sa.

„În continuare, observând că nu a decedat, inculpatul Proca a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare”, precizează procurorii.

Ion Druţă a fost cel care, în perioada octombrie – decembrie 2012, la solicitarea instigatorilor, a găsit un asasin plătit capabil să pună în aplicare planul acestora, respectiv asasinarea lui Ioan Dumitru Mironescu, în persoana inculpatului Vitalie Proca.

Druţă a intermediat contactul direct al fraţilor Mararu cu Proca, însoţindu-l pe acesta din urmă în data de 15 noiembrie 2012 în Roznov, la un bar deţinut de către Răzvan Măraru. Instigatorii l-au determinat pe Proca să pună în aplicare planul de eliminare a rivalului lor, totodată, şi i-au pus la dispoziţie mijloacele materiale şi informaţiile necesare comiterii asasinatului.

După respectiva întâlnire, Druţă l-a însoţit pe Proca la Bucureşti, unde i-a asigurat acestuia un loc de cazare şi i-a prezentat zona unde urma să acţioneze şi căile de acces.
Ulterior, pe data de 16 noiembrie 2012, Ion Druţă a revenit în Republica Moldova, de unde pe toată perioada desfăşurării activităţii infracţionale a asigurat comunicarea dintre fraţii Mararu şi Vitalie Proca, înlesnind astfel activitatea infracţională desfăşurată de aceştia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata