Vlădescu le spune străinilor că România a ieşit din recesiune

21

România a ieşit deja din recesiune şi este pe calea cea bună, i-a anunţat miercuri dimineaţă, 25 august, pe investitorii străini Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, într-o intervenţie televizată în direct la canalul internaţional de business Bloomberg.

Întrebat când crede că România va „ieşi confortabil din recesiune şi va începe să crească”, Vlădescu a răspuns cu o uşoară ezitare: „Ei bine, deja am făcut-o. În trimestrul al doilea din acest an am avut o creştere foarte, foarte mică. Pentru prima dată după şase trimestre cu scădere, în al şaptelea am avut o creştere de 0,3%, aşa încât sunt optimist că mergem pe calea cea bună”, scrie Adevărul.ro.

Totuşi, faţă de trimestrul II din 2009 economia a rămas pe scădere, cu minus 0,5% din PIB. O creştere pasageră de 0,1% trimestru la trimestru a mai fost consemnată în trimestrul III al anului trecut.

De altfel, Vlădescu a ignorat şi prognoza de scădere a PIB cu 1,9% pe 2010 luată în calcul la recenta rectificare bugetară. Este pentru prima dată de la preluarea actualului mandat când ministrul finanţelor adoptă un asemenea ton optimist, după ce în mod constant în primăvară şi până la mijlocul verii îşi exprimase numeroase rezerve privind şansele de revenire a economiei în acest an şi chiar perspectivele pentru 2011.

Afişând un aer zâmbitor, acum el se declară încrezător că „măsurile dificile” luate de Guvern – tăierea salariilor din sectorul bugetar cu 25% pentru ultimele cinci luni ale anului şi majorarea TVA la 24% – vor echilibra veniturile bugetului, iar deficitul va rămâne sub 7% din PIB anul acesta.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata