Vom adopta o ordonanţă care asigură cadrul legal pentru reducerea ratelor la bănci, susţine Victor Ponta

18

Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie.

‘Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului. (…) Avem în sfârşit acordul partenerilor noştri internaţionali. Este o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. În primul rând, se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari. Condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net – 1.610 lei – şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opţională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice’, a anunţat luni premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Prim-ministrul a adăugat că această reducere la jumătate va opera pentru toate creditele, dar nu va depăşi 500 de lei.

„Cei care au 800 de lei rata vor plăti doar 400, celelalte 400 se amână pentru doi ani, iar statul va suporta, în baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenţa, după ce se termină cei doi ani”, a explicat Ponta.

Potrivit premierului, ‘măsura a fost discutată şi lucrată de mai bine de o lună şi cu Banca Naţională a României’.

În privinţa creditului fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că acesta se acordă pe doi ani şi poate fi de până la 200 de lei pe lună.

„Timp de doi ani, statul îi dă (persoanei fizice – n.r.) credit fiscal de 200 de lei pe lună. Deci, câtă vreme a funcţionat facilitatea de reducere a ratei, atâta vreme funcţionează şi facilitatea de credit fiscal. Banca nu poate să crească dobânda la care este acordat creditul pe toată durata creditului, se lungeşte maturitatea creditului cu perioada în care s-a beneficiat de această reducere a ratei”, a explicat Liviu Voinea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata