#vreaupresedinte Campania electorală se încheie sâmbătă. Nicio dezbatere majoră într-o lună

2

Campania electorală se încheie sâmbătă dimineața la ora 7.00, conform legislației. În realitate, aceastapare că nu a început încă, fiind lipsită de confruntările dintre candidați, menite să ajute alegătorul în luarea deciziei. În România post-decembristă, două alegeri au fost decise de dezbateri.

În memoria colectivă rămân două întrebări despre care se spune că au decis președinții: Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

În anul 1996, în al doilea tur, Emil Constantinescu i-a pus o întrebare lui Ion Iliescu ce l-a trimis direct la Palatul Cotroceni: „Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?”

În anul 2000, cu un contracandidat cu șanse mai mari să câștige, Traian Băsescu dădea lovitura de imagine în dezbaterea finală: „V-a plăcut întâlnirea de aseară cu Vîntu?”

De această dată, alegătorii nu au avut parte de dezbateri majore.

Theodor Paleologu și Kelemen Hunor au fost la TVR și la Summit-ul Tinerilor de la Iași, iar la ultima dezbatere, de joi, de la Europa FM, a completat lista și Dan Barna.

Candidatul USR PLUS a preferat să arate însă că există o diferență clară între candidați. „Mă bucur să aud că domnul Paleologu este și antreprenor în egală măsură. Eu vorbeam despre candidații care au șanse și vor fi președinții României. Eu voi fi acel președinte”, a spus Barna.

„Domnule Barna, nu vă supărați, lăsați cetățenii să decidă și nu faceți dvs. discriminări între candidații care contează și candidații care nu contează. Să lăsăm electoratul să decidă. Nu spuneți dvs. cum va fi”, a venit replica lui Paleologu.

Alți doi candidați la prezidențiale care s-au întâlnit au fost Kelemen Hunor și Viorel Cataramă.

Cu puțin timp înainte de închiderea campaniei, vineri seara, Antena 3 a reușit să îi aducă în același platou pe Mircea Diaconu, Ramona Bruynseels, Alexandru Cumpănașu și Ninel Peia. O mare parte din dezbatere a fost acoperită de dezvăluirea lui Alexandru Cumpănașu, care spune că a făcut o proprie anchetă în Italia, unde susține că a fost filmată Luiza Melencu în viață în urmă cu o săptămână.

Cei mai bine cotați candidați în sondaje nu au fost văzuți însă.

Viorica Dăncilă a fost dispusă să participe la o confruntare, dar alături de actualul șef de stat- Klaus Iohannis. „Pentru dărâmarea acestui guvern fără a exista o soluţie de înlocuire şi pentru toată lipsa de responsabilitate arătată în ultima perioadă, îl chem în faţa românilor pe candidatul Iohannis la o confruntare 1 la 1″, spunea Viorica Dăncilă pe 15 octombrie.

Nu a primit niciun răspuns.

A revenit spre final de campanie cu o nouă invitație: „Nu trebuie să duceţi miniştrii de mână în fiecare dimineaţă la Palatul Victoria, ci să veniţi să explicaţi românilor ce aţi făcut în 5 ani de mandat şi ce îi aşteaptă, concret, cu Guvernul dumneavoastră în funcţie. România aşteaptă această dezbatere. Aveţi curaj, domnule Iohannis!”, a completat aceasta.

Nici de această dată nu a primit un răspuns.

Un mesaj a venit și de la Dan Barna legat de confruntare: „Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, mai sunt 15 zile până la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Nu vă ascundeţi de români. Haideţi să dezbatem despre problemele reale ale oamenilor. Sunt multe şi apăsătoare. Iar aceste probleme par să nu fi ajuns la Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, acolo unde v-aţi refugiat în ultimii ani”, a scris Barna, pe Facebook.

Cei doi nominalizați nu au răspuns, în schimb Theodor Paleologu i-a comentat candidatului USR la postare: „Domnule Barna, nu vă prefaceţi că nu aţi văzut mesajul meu şi miile de solicitări de la alegători care vă cer acelaşi lucru. Politica struţului nu vă va salva”, a scris Paleologu.

Dan Barna nu i-a răspuns.

Paleologu l-a provocat și pe Klaus Iohannis în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”. “ Dacă îl avantajează, vorbim și în germană”.

Nu a primit răspuns.

Campania electorală a început pe 12 octombrie și se încheie sâmbătă.

Lista celor 14 candidați: Klaus Iohannis – susţinut de PNL, Viorica Dăncilă – PSD, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Theodor Paleologu – PMP, Kelemen Hunor – UDMR, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc, Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Bogdan Stanoevici – independent, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Viorel Cataramă – Dreapta Liberală şi Alexandru Cumpănaşu – independent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata