Zegrean: Judecătorii CCR au respins 26 de articole şi alineate din propunerea de revizuire a Constituţiei

22

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că 26 dintre articolele şi alineatele proiectului de revizuire a Legii fundamentale sunt neconstituţionale, a declarat duminică preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, propunerea judecătorilor Curţii, este pentru unele din acestea eliminarea din corpul proiectului, în timp ce pentru alte articole din propunerea de revizuire recomandarea este de reformulare a textelor pentru o mai bună punere în acord cu celelalte articole constituţionale.

„Am propus pentru unele articole declararea lor ca neconstituţionale şi eliminarea lor din propunerea de modificare a Constituţiei. La altele am făcut recomandări de modificare sau de corelare a textelor. Mi se par normal să facem aceste recomandări fiindcă pentru asta am fost sesizaţi. Nu putem să trecem cu vederea dacă se fac greşeli de punere în text sau de corelare. Am făcut doar recomandări. Sigur că este o decizie. Sper ca în două săptămâni să o motivăm.

Va fi o decizie mare, mai mult de o sută de pagini fiindcă este mult de scris. Raportul a avut mai mult de 400 de pagini. Sperăm ca cei care sunt îndreptăţiţi să hotărască cu privire la modificarea Constituţiei, deci Parlamentul, să ţină seama de ce am spus noi aici. Acolo unde sunt obligaţi să ţină seama, vom verifica din nou legea, după ce trece prin Parlament, dacă se respectă sau nu decizia Curţii. În rest, este alegerea lor să ţină seama sau nu de recomandările făcute”, a spus acesta, , duminică, la finalul şedinţei în care a fost discutat proiectul de revizuire a Legii fundamentale.

Zegrean a precizat că dacă în Comisia pentru revizuirea Constituţiei, unde urmează să se întoarcă proiectul de lege, nu se va ţine cont de recomandările formulate de CCR, atunci „se riscă să apară o Constituţie cu defecte, cu texte necorelate între ele, cu texte în care la un articol se spune că preşedintele face ceva şi în alt articol se spune că premierul face lucrul acela”.

„Sper că vorbim între oameni civilizaţi şi cu oameni cu mintea la purtător şi se va ţine seama de lucrurile astea”, a spus preşedintele CCR.

Întrebat dacă, în opinia sa, revizuirea Constituţiei este oportună în condiţiile în care judecătorii Curţii au decis că 26 de articole şi alineate din propunerea de modificare sunt neconstituţionale, Zegrean a răspuns că o revizuire merită făcută şi numai pentru un articol.

„Foarte multă lume spune că americanii nu şi-au modificat Constituţia de 200 de ani. Este greşit. Au făcut 180 de amendamente. Pentru un articol merită, dacă trebuie modificat. Dacă se consideră că un articol din Constituţie trebuie modificat, merită făcut”, a mai spus Zegrean. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News