Ziua Jandarmeriei Române

2

Ziua Jandarmeriei Române este marcată la 3 aprilie.

La 3 aprilie 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a semnat actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, pe care a comunicat-o Divanului Obştesc şi Sfatului Ocârmuitor. Acest document prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe), la fiecare ţinut fiind repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei.

În total erau 14 companii de jandarmi cu un efectiv de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri.

Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obştesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat divanului, printr-un Opis, să ia în discuţie proiectul pentru reformarea „Corpului Slujitorilor”. Divanul Obştesc a votat această legiuire la 12 martie 1850. Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica a constituit actul de naştere al acestei arme, căruia i-a dat statut juridic, i-a definit atribuţiile, principiile de organizare şi funcţionare, constituind fundamentul teoriei şi practicii de-a lungul existenţei sale.

Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt: asigurarea şi restabilirea ordinii publice, transportul şi paza valorilor, bunurilor şi materialelor periculoase, dar şi paza şi apărarea obiectivelor de importanţă deosebită (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata