Ziua Justiţiei

5

Instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României, Ziua Justiției se sărbătorește, potrivit articolului 2 al acestei Hotărâri, în prima duminică a lunii iulie.

Ziua Justiției are menirea de a marca rolul și importanța puterii judecătorești, a partenerilor justiției, a tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodată, și un bun prilej pentru consolidarea relațiilor instituționale.

La 27 iunie 2014 Uniunea Juriștilor din România a organizat cu ocazia aniversării Zilei Justiției simpozionul „Priorități actuale ale profesiilor juridice în înfăptuirea justiției”. Evenimentul a avut loc la Academia Română, iar ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că țara noastră are parte de „vremuri interesante”, însă tocmai de aceea adresează actorilor sociali și clasei politice rugămintea de a manifesta reținere și să apere independența justiției.

Acesta a mai adăugat că anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justiției nu a fost deloc un an ușor iar intrarea în vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare în sistemul de Justiție. Ministrul a mulțumit tuturor magistraților, grefierilor și întregului personal pentru eforturile depuse ca intrarea în vigoare a acestor coduri să se facă fără probleme și și-a exprimat regretul că nu a reușit să convingă în ultima vreme suficient de mulți parlamentari să voteze proiecte propuse de Ministerul Justiției și de sistemul judiciar.

În anul 2013, Uniunea Juriștilor din România a marcat Ziua Justiției prin organizarea simpozionului cu tema „Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului” la care care au luat parte magistrați și reprezentanți ai profesiilor juridice liberale — avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești—, personalități ale vieții publice și juridice. Lucrările simpozionului au fost deschise Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor și Robert-Marius Cazanciuc, ministrul justiției, în prezența premierului Victor Ponta. La manifestare au mai fost prezenți Oana Schmidt-Hăineală, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu-Mihail Nițu, procuror general al României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata