11 firme din industria cărnii, acuzate că au fraudat fonduri europene

– Oficiului European Antifrauda a atras atentia in luna mai ca la nivelul industriei carnii din Romania exista un procentaj mare de frauda. Vizate au fost 11 firme pe numele carora au fost depuse si sesizari la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Grupul de Investigatii Politice (GIP) a publicat luni (2 august 2010) numele celor 11 firme in cazul carora OLAF a solicitat deja recuperarea integrala a fondurilor alocate prin programul SAPARD.

Acestea sunt: Amareto Impex SRL, Italovini SRL, Salflom SRL, C & C Company SRL, Oprea Avi Com SRL, Atfab SRL, Rotina Product SRL, H & E Reinert SRL, Salconserv SA, Scandia Romana SA si Meda Prod 98, potrivit unui comunicat al Grupului de Investigatii Politice (GIP).

Lista apare „intr-o scrisoare semnata de Eddy Weyns, seful Directiei Agricultura din cadrul OLAF si adresata lui Mihai Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Scrisoarea este datata 6 mai 2010 si reprezinta un raspuns la incercarea Ministerului Agriculturii de a acoperi firmele din industria carnii pe care OLAF le-a gasit vinovate de fraudarea fondurilor SAPARD”, arata GIP.

Scrisoarea este extrem de dura si scrisa pe un ton care arata iritarea oficialilor OLAF. In mod cu totul neobisnuit pentru o corespondenta oficiala, Eddy Weyns recurge inclusiv la sublinieri si cuvinte scrise cu majuscule pentru a-i face pe oficialii APDRP sa inteleaga gravitatea faptelor lor„, mai scrie GIP.

Mai mult, oficialii OLAF sustin ca aproape toate fondurile SAPARD pentru industria carnii ar putea fi fraudate.

Potrivit lui Eddy Weyns, din cele 211 proiecte finantate de SAPARD Romania, OLAF a gasit deja fraude si neregularitati grave in 62. Dintre acestea, 11 au fost trimise Departamentului National Anticoruptie (DNA), 32 „vor fi cat de curand transmise DNA, iar in alte 19 exista serioase suspiciuni de neregularitati sau practici frauduloase”.

Potrivit oficialului SAPARD, „numarul, natura si gravitatea neregularitatilor si ale posibilelor fraude descoperite in programul SAPARD sunt extrem de ingrijoratoare, iar OLAF va aduce aceasta situatie la cunostinta Directiei Generale Agricultura din cadrul Comisiei Europene urmand ca aceasta sa ia masurile adecvate”, mai arata GIP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata