12 ani de închisoare, pedeapsa maximă pentru evaziune fiscală. Află ce fapte sunt vizate!

– Faptele de evaziune fiscala ar putea fi pedepsite cu pana la 12 ani de inchisoare, conform unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat. Proiectul instituie o serie de noi infractiuni in materie de evaziune fiscala si vizeaza fapte precum refuzul controlului fiscal, tiparirea de timbre false sau nevarsarea la buget a taxelor si impozitelor retinute, informează Avocatnet.ro

.

Proiectul de lege vizeaza modificarea Legii nr.241 din 15.07.2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, potrivit proiectului, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare fiscale sau vamale.

De asemenea, se considera a fi contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 la 50.000 lei, refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Tot infractiune va fi si retinerea si nevarsarea cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, in acest caz aplicandu-se o pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare.

In cazul in care a fost savarsita fara intentia de a se sustrage de la plata catre bugetul general consolidat, retinerea si nevarsarea in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 la 30.000 lei.

Se considera “cu intentie”, existenta de disponibilitati banesti in contul agentiilor economici la data scadentei impozitelor sau contributiilor cu retinere la sursa.

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani retinerea si nevarsarea, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand taxa pe valoare aduagată si accize, colectate de la consumatori.

CITITI AICI Proiectul de lege pentru combaterea evaziunii fiscale

.

Citește și
1 Comentariu
  1. flori spune

    da este foarte concret si informativ acest articol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata