120 de tineri studenţi şi liceeni vor fi parlamentari timp de trei zile

120 de tineri selectați în urma unor propuneri legislative pe care le-au formulat vor participa timp de trei zile la activități politice specifice deputaților la Palatul Parlamentului, grație proiectului ‘Parlamentul Tinerilor’, organizat de Asociația Pro Democrația în colaborare cu Fundația Hans Seidel.

Aflat la a șasea ediție, proiectul a debutat vineri în sala de plen a Camerei Deputaților.

„Tinerii prezenți sunt din majoritatea orașelor din România, precum Oradea, Cluj, Arad, Piatra Neamț, București, Botoșani, Iași, Focșani. Sunt peste 50 de tineri din țară și 49 din București. Ei au depus proiecte legislative pe care noi le-am selectat și în aceste zile vor lucra pe grupe parlamentare și în comisii, în baza a 21 proiecte legislative, selectate din cele 180 de proiecte depuse”, a declarat Iuliana Iliescu, coordonatorul proiectului din partea Asociației Pro Democrația.

La finalul celor trei zile, în urma votului final, organizatorii vor prelua cele mai bune inițiative votate și vor fi trimise Comisiilor din Parlament pentru a fi luate în considerare.

Conferențiarul Andrei Țăranu a vorbit tinerilor despre valorile democrației și rolul Parlamentului, explicându-le că „Parlamentul este văzut uneori inutil pentru că a uitat să fie ceea ce trebuie să fie”.

„Parlamentul înseamnă parlamentarism, adică a negocia, a găsi acel drum de mijloc, care este cel mai bun. S-a uitat despre parlamentarism pentru că politica a devenit o politică individuală. (…) Democrația când a apărut s-a datorat faptului că oamenii au trebuit să fie solidari pentru a se apăra și au găsit formula cea mai bună de a ceda o parte din drepturi pentru a obține cât mai multe libertăți.(…) Trebuie să ne întoarcem la rădăcini pentru ca să redescoperim lucrurile care reprezintă esența democrației, adică participarea”, a spus el.

Daniel Seiberling, din partea Fundației Hanns Seidel, finanțatorul proiectului, a arătat că scopul proiectului este acela de a înțelege rolul și funcțiile Parlamentului în cadrul celorlalte instituții democratice, dar și familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare.

„Proiectul mai are menirea de a sprijini dezvoltarea personală a tinerilor, să știe care e soluția unei probleme, oferind, în același timp, o viziune practică asupra a ceea ce reprezintă, în mod real, activitatea parlamentară. Veți avea de câștigat dvs, dar și societatea din România.(…) Participarea activă a cetățenilor în societate este un lucru esențial și necesar. Nu trebuie să fiți cu toții de aceeași părere, dimpotrivă, important este să respectați regulile de joc, nu atacați persoane, ci idei, veniți cu argumente”, le-a spus Seiberling tinerilor prezenți.

După ședința din plen, cei 120 de tineri parlamentari își vor alege liderii de grup politic, decanul de vârstă și doi secretari. În zilele următoare vor lucra în patru comisii de specialitate și vor supune aprobării în plen, în ultima zi, cele mai bune inițiative legislative.(Agerpres)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata