13 oraşe din România s-au înscris în Competiţia pentru Capitala Earth Hour 2014

Un număr de 13 oraşe s-au înscris anul acesta în Competiţia pentru Capitala Earth Hour organizată la nivel naţional de WWF-România, în cadrul campaniei anuale oficiale Earth Hour (Ora Pământului).

Oraşele înscrise în competiţie sunt Adjud, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Craiova, Panciu, Râmnicu Vâlcea, Salonta, Satu Mare, Sighişoara şi Tulcea.

Conform unui comunicat al WWF-România, remis, vineri, oraşele vor organiza luna aceasta, în cadrul concursului, diverse evenimente şi acţiuni care să aducă în atenţia comunităţii locale problemele de mediu şi lucrurile ce pot fi făcute pentru a construi un viitor mai durabil.

Pentru a se înscrie în concurs, oraşele, reprezentate de primării, ONG-uri şi asociaţii locale, instituţii de învăţământ şi de cultură au trebuit să formeze echipe de campanie de minimum 3 — maximum 10 membri şi să trimită un formular de participare până la data de 12 martie.

Odată înscrise, echipele locale vor alcătui şi implementa un plan de acţiuni inspirate din tematica de mediu care pot varia de la acţiuni de educaţie ecologică, (mini) proiecte de cercetare pe specii sau habitate locale în şcoli/ licee, ieşiri în natură, observaţii astronomice, la expoziţii pe teme de mediu, conferinţe sau acţiuni de conştientizare şi responsabilizare şi până la evenimente gastronomice cu produse tradiţionale/producători tradiţionali, cu evidenţierea rolului esenţial, dar puţin ştiut pe care aceştia îl au în conservarea naturii în zonele de producţie.

La final, oraşul care se va remarca prin acţiuni variate şi cu impact în comunitate şi cu cel mai original program pentru evenimentul final Earth Hour din 29 martie va câştiga titlul de Capitală Earth Hour.

De exemplu, în oraşul Tulcea, echipa de campanie este formată din Societatea Știinţifică ORION, Primăria municipiului Tulcea, mai multe şcoli şi colegii, precum şi Administraţia Biosferei Rezervaţiei Delta Dunării. Aceştia şi-au propus un program bogat care include dezbateri, sondaje şi acţiuni de conştientizare, şezători, jocuri la lumina lumânărilor, lecţii de astronomie şi observaţii astronomice, flashmob şi spectacole de muzică şi poezie.

După finalizarea campaniei, oraşele, prin intermediul coordonatorului echipei locale, trebuie să trimită organizaţiei WWF-România un rezumat al evenimentelor organizate, într-un Formular standard pus la dispoziţie de WWF, precum şi documente-suport ce dovedesc veridicitatea celor comunicate în Formular. WWF-România va analiza documentaţia şi va desemna în data de 15 aprilie 2014 oraşul câştigător — Capitala Earth Hour 2014.

Programată pentru 29 martie, în intervalul 20,30 — 21,30, Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, continuă tradiţia stingerii luminilor în mod simbolic.

Earth Hour se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional din 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie a acestui eveniment în oraşul Sydney. În prezent, Earth Hour coalizează o comunitate globală de peste 2 miliarde de oameni.

În 2012, WWF-România a organizat prima ediţie a Competiţiei pentru Capitala Earth Hour, în ideea încurajării iniţiativelor mai ambiţioase în domeniul conservării mediului şi responsabilizării cetăţenilor. În 2012 şi 2013, în etapa finală a concursului în care au intrat de fiecare dată doar 3 oraşe, s-au strâns şi s-au trimis la unităţile locale de reciclare 22 de tone şi, respectiv, 9 tone de PET-uri. Oraşele care au avut cea mai mare contribuţie la aceşti ‘munţi’ de plastic, care altfel ar fi ajuns într-un depozit de deşeuri sau în natură, au fost Bistriţa şi, respectiv, Timişoara. În calitate de Capitale Earth Hour, acestea au găzduit evenimentul oficial la care au luat parte echipa WWF-România, trupe de artişti şi reprezentanţi mass-media şi au beneficiat de promovare la nivel internaţional, prin implicarea echipei Earth Hour Global.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata