139 de femei agresate au solicitat sprijinul DGASPC în 2019

In judeţul Constanţa,  a fost deschisă, o locuinţă protejată, destinată victimelor violenţei domestice, cu capacitatea de şase locuri,  printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 1,1 milioane de lei.

Oana Manoilă, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, investiţia a fost realizată în contextul în care, în 2019, la nivelul instituţiei au fost înregistrate 139 cazuri de violenţă domestică, victime fiind femei de peste 18 ani, mai ales cele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani.

„În decursul anului 2019, la nivelul DGASPC Constanţa au fost înregistrate 139 de cazuri de violenţă domestică (femei cu vârste de peste 18 ani), cea mai afectată categorie de vârstă fiind cea cuprinsă între 26 şi 35 de ani (42 de cazuri). Din punctul de vedere al stării civile, cele mai multe victime ale violenţei domestice au fost femei necăsătorite (60), femei ce trăiau într-o relaţie consensuală (52) şi căsătorite (20). Cele mai multe situaţii s-au referit la violenţa fizică – 89 de cazuri şi violenţa psihologică – 34 de cazuri înregistrate. Peste 90 de victime au solicitat şi obţinut ordinul de protecţie provizoriu, iar 70 de agresori au fost evacuaţi din locuinţe”, a menţionat reprezentanta DGASPC, printr-un comunicat de presă.

Valoarea proiectului se ridică la 1.137.174,76 de lei, contribuţia Consiliului Judeţean Constanţa fiind de 22.743,50 de lei, spune Manoilă.

„De serviciile oferite în cadrul acestui proiect beneficiază deopotrivă femeile singure şi mamele alături de copiii lor, pe o perioadă de maximum 12 luni”, se mai arată în comunicat.

Serviciul social „Locuinţa Protejată” a fost înfiinţat prin implementarea de către DGASPC a proiectului „VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, ce are drept obiectiv specific reducerea numărului de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile, demersuri făcute printr-un program naţional.

„Locuinţa Protejată – a cărei locaţie este secretă pentru publicul larg, cu atât mai mult cu cât este o formă de locuire în vederea facilitării transferului la o viaţă independentă menită să asigure protecţie, siguranţă şi securitate personală beneficiarilor – are o capacitate de 6 locuri şi este deservită, ca şi personal, de un coordonator de personal de specialitate care este şi responsabilul de servicii sociale, un psiholog, un consilier vocaţional, personal de specialitate ce face parte din echipa de implementare a proiectului, şi de cinci lucrători sociali/infirmieri (personal de specialitate ce oferă îngrijire şi asistenţă)”, au precizat reprezentanţii DGASPC Constanţa.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata