17 persoane şi-au depus candidatura pentru şefia Consiliului Concurenţei

Un număr de 17 persoane și-au depus candidatura pentru șefia Consiliului Concurenței, printre ei fiind actualul președinte, Bogdan Chirițoiu, și fostul șef al instituției, Gheorghe Oprescu, au declarat surse din domeniu.

‘Au fost admise 17 dosare, printre care și cele ale domnilor Bogdan Chirițoiu și Gheorghe Oprescu’, au spus sursele menționate.

Bogdan Chirițoiu a condus instituția în ultimii cinci ani, preluând mandatul de la Gheorghe Oprescu, în mai 2009.

În această perioadă, Gheorghe Oprescu a fost expert împotriva Consiliului Concurenței în favoarea companiilor Vodafone și Poșta Română, ambele anchete fiind derulate în timpul mandatului său de președinte al Consiliului.

Consiliul Concurenței a amendat Vodafone în 2011 cu 120 de milioane de lei, pentru că, împreună cu Orange România, a făcut abuz de poziție dominantă pe piață.

Și Poșta Română a fost amendată de instituția de concurență cu 103 milioane de lei în 2010, tot pentru abuz de poziție dominantă.

Citeste si:  Curtea de Justiţie a UE a confirmat că fondurile de pensii private din România au încălcat normele UE în domeniul concurenţei

În martie 2009, Agenția Națională de Integritate a constatat că Gheorghe Oprescu se află în incompatibilitate, întrucât era, în același timp, și președinte al Consiliului Concurenței, și comerciant persoană fizică autorizată.

De asemenea, un alt nume cunoscut printre cei care și-au depus candidatura este fostul vicepreședinte Alexe Gavrilă, precum și foști sau actuali inspectori de concurență.

Dosarele vor fi analizate de un Colegiu Consultativ, format din persoane care nu sunt salariate ale statului, precum reprezentanți ai mediului privat și academic, care vor organiza și interviuri. Propunerile vor pleca la Guvern, iar premierul va propune, mai departe, candidații optimi pentru a fi audiați în Comisiile Parlamentare. În final, conducerea este numită de președintele României.

Citeste si:  Chiriţoiu (Consiliul Concurenţei): Marii retaileri au scăzut preţurile la produse alimentare cu 12,8%, după reducerea TVA

Conducerea Consiliului Concurenței este formată dintr-un președinte, cu un mandat de cinci ani, doi vicepreședinți — unul cu un mandat de cinci ani, iar celălalt cu un mandat de 2,5 ani, și de patru membri ai plenului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner