20 de companii petroliere sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de gaze globale

O investigaţie a descoperit că 20 de companii de combustibili fosili sunt responsbile pentru mai mult de o treime din gazele cu efect de seră emise la nivel global între 1965 şi 2017.

Între 1965 și 2017, cele 20 de companii au contribuit cu 35% din totalul dioxidului de carbon și metan la nivel mondial, totalizând 480 de miliarde de tone echivalent de dioxid de carbon, conform unui studiu realizat de Richard Heede de la Climate Accountability Institute, citat de The Guardian.

Saudi Aramco se află în top cu 59,26 miliarde de tone, urmată de Chevron și Gazprom cu peste 43 de miliarde de tone fiecare. Dintre cele 20 de companii, 12 sunt de stat și au reprezentat 20% din toate cele care care genereau emisii din 1965.

Pe locul al patrulea este firma Exxon Mobil, cu aproximativ 42 miliarde de tone, iar pe locul cinci se află National Iranian Oil cu 25 de milairde de tone echivalent de dioxid de carbon.

În top mai sunt, în această ordine: BP, Royal Dutch Shell, Coal India, Pemex, Petroeos de Venezuela, Petro China, Preabody Energy, Conoco Phillips, Abu Dhabi National Oil, Kuwait Petroleum Corp, Iraqi National Oil, Total SA, Sonatrach, BHP Billiton, Petrobras.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata