2010, un an extrem de slab în istoria vinului

Îngheţul de la începutul anului, grindina, inundaţiile şi canicula vor micşora producţia de vin din acest an cu peste 15%. Consumul de vin a scăzut, de la începutul anului, cu circa 10%, pe fondul sărăcirii populaţiei. Ca să facă faţă situaţiei, producătorii se orientează către export, conform Adevărul.ro.

Cu doar câteva săptămâni înainte de culesul strugurilor, producătorii de vinuri se roagă la Dumnezeu să nu mai intervină vreo calamitate care să le distrugă şi mai mult culturile. Pagubele diferă de la o zonă geografică la alta şi de la un producător la altul. Vincon Vrancea este unul dintre producătorii care au înregistrat printre cele mai mari daune, având compromisă jumătate din producţie.

„Am avut mari probleme cu îngheţul şi cu grindina. Podgoriile Huşi, Panciu şi mai ales Chirnogeni din Dobrogea au fost foarte afectate”, ne-a declarat Luchi Georgescu, preşedintele Vincon. După grindină au urmat ploile şi apoi canicula, iar strugurii nu au reuşit să acumuleze suficient zahăr, motiv pentru care Vincon va amâna culesul viei cu două săptămâni.

Nici la Domeniile Tohani lucrurile nu stau mai bine. „Avem 500 de hectare cultivate cu viţă-de-vie. Dacă anul trecut am obţinut o recoltă de struguri de 8.500 de kilograme la hectar, în acest an estimăm o scădere a acesteia de cel puţin 25% din cauza calamităţilor naturale”, afirmă Virgil Mândru, preşedintele Domeniile Tohani.

De asemenea, reprezentantul Patronatului se aşteaptă ca în acest an producţia naţională de vin să fie de maximum 5,5 milioane de hectolitri de vin, comparativ cu 6,3 milioane de hectolitri, rezultatul obţinut în 2009.

Nici din punct de vedere al vânzărilor nu s-a stat prea bine în acest an. În perioada decembrie 2009 – iulie 2010, vânzările de vinuri din România au însumat 605 milioane de lei (148 de milioane de euro), în scădere cu aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei de cercetare MEMRB, puse la dispoziţie de producători.

Domeniile Tohanipodgoriiproducatori de vinproductie de vinvanzari de vinvita de vie
Comentarii (0)
Adaugă comentariu