25 de ani de la înfiinţarea Uniunea Ucrainenilor din România

34

Comitetul de inițiativă, format din 21 membrii fondatori, s-a întrunit în data de 29 decembrie 1989 pentru a constitui Uniunea Ucrainenilor din România (UUR).

Prin sentința nr. 262 din 19 februarie 1990 a judecătoriei Sectorului 1 București, s-a aprobat cererea de acordare a personalității juridice pentru Uniunea Ucrainenilor din România, reprezentată de Ștefan Tcaciuc.

Uniunea Ucrainenilor din România este o organizație cu profil etnic, neguvernamentală și nonprofit, cu personalitate juridică dobândită în baza Legii nr. 246/2005, cu deplină autonomie, care-și desfășoară activitatea în concordanță cu prevederile Constituției și ale legilor în vigoare din România, a prezentului statut, precum și cu documentele internaționale referitoare la drepturile minorităților naționale.

Uniunea Ucrainenilor din România este organizație reprezentativă parlamentară a comunității ucrainene, face parte din Consiliul pentru Minoritățile Naționale din România, iar prin publicațiile ei, din Asociația Presei Minorităților Naționale din România.

Potrivit articolului 62 din Constituția României și prevederilor legilor electorale ale României, UUR este o organizație asimilată cu partidele și organizațiile politice.

Uniunea Ucrainenilor din România este membră a Congresului Mondial al Ucrainenilor (SKU), a Congresului European al Ucrainenilor (EKU), a Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare (UVKR) și a Asociației pentru legăturile cu ucrainenii de peste hotarele Ucrainei (Asociația “Ucraina — Lumea”).

Sediul organizației este în București, pe strada Radu Popescu nr. 15 din sectorul 1.

Durata organizației este nelimitată.

Scopul fundamental al Uniunii Ucrainenilor din România constă în apărarea drepturilor privind exprimarea și promovarea identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a persoanelor aparținând minorității ucrainene, renașterea și formarea unității și conștiinței naționale, protejarea drepturilor individuale și colective ale membrilor săi și în întărirea raporturilor de colaborare româno-ucrainene, potrivit datelor transmise de UUR.

Uniunea Ucrainenilor din România a fost reprezentată în Parlament de Ștefan Tcaciuc (n. la 13 ianuarie 1936, în com. Dănilea, jud. Suceava; d. la 27 iulie 2005, București) în legislaturile 1990-1992, 1992-1996, 2000-2004 și o parte din legislatura 2004-2008. După decesul său, a fost înlocuit de deputatul Ștefan Buciuta, care a reprezentat UUR în legislatura 2008-2012.

În legislatura 1996-2000, Uniunea Ucrainenilor din România a fost reprezentată în Parlament de Nicolaiciuc Vichentie.

În actuala legislatură, Uniunea Ucrainenilor din România este reprezentată în forul legislativ de către deputatul Ion Marocico. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)