34% dintre români cred că scopul Parlamentului ar trebui să fie legislativ

Aproximativ 34% dintre români consideră că scopul Parlamentului ar trebui să fie unul legislativ, iar un procent similar cred că scopul acestei instituţii ar trebui să ţină de binele comun, relevă un sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), publicat luni (29 martie 2010) la Palatul Parlamentului, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Pro Democraţia.

Mai mult de trei sferturi din populaţie nu poate să răspundă la întrebarea „Care este motivul pentru care există în unele state Senatul, camera superioară a Parlamentului?”, iar o parte dintre cei care o fac dau răspunsuri vagi sau negative, relevă sondajul de opinie al CCSB. Conform acestuia, o majoritate de peste două treimi nu poate nominaliza nicio ţară unde există Parlament bicameral.

Un procent de 50% dintre români ar fi de acord cu organizarea unui referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, în schimb 44% sunt împotrivă. 91% dintre cei care sunt de acord cu organizarea unui astfel de referendum ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

68% dintre respondenţi ar fi de acord cu organizarea unui referendum pentru retragerea cetăţeniei romilor infractori (originari din România şi care aduc deservicii de imagine statului în alte ţări), în timp ce 94% dintre cei care ar fi de acord cu organizarea unui astfel de referendum ar vota pentru retragerea cetăţeniei acestor persoane care încalcă legea în alte ţări şi aduc deservicii României.

Un procent de 44% dintre cei chestionaţi ar fi de acord cu organizarea unui referendum pentru retragerea cetăţeniei persoanelor care solicită autonomia Ţinutului Secuiesc, însă 45% ar fi împotrivă. 89% dintre cei care sunt de acord cu organizarea unui referendum pe acest subiect ar vota pentru retragerea cetăţeniei acestor persoane.

Ancheta sociologică mai relevă că 47% dintre români ar fi de acord cu organizarea unui referendum pentru pedepsirea cu închisoarea a persoanelor care prezintă atitudini critice la adresa religiei creştin ortodoxe şi a Bisericii Ortodoxe Române, însă 46% ar fi împotrivă, în timp ce 88% dintre cei care sunt de acord cu organizarea unui astfel de referendum ar vota pentru pedepsirea penală a acestor persoane.
Sondajul a fost realizat, în perioda 24 – 27 martie, pe un eşantion de 1.060 de persoane. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/ -3,1%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata