3,5 milioane de euro pentru un centru de cercetare zootehnică la Iaşi

La Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu din Iaşi se va dezvolta un centru de excelenţă pentru cercetare în domeniul taurinelor. Proiectul cu finanţare europeană are o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, informează Evenimentul.

.

Cu aceşti bani, 65 % reprezentând contribuţia Uniunii Europene, se va construi un spaţiu nou pentru activitatea de cercetare şi se vor achiziţiona echipamente de cercetare – dezvoltare noi şi performante, care să asigure condiţiile unei cercetări ştiinţifice de nivel european.

În afară de infrastructura dezvoltată, proiectul îşi propune şi funcţionarea ca punct regional de diseminare a informaţiilor şi crearea tehnologiilor moderne de creştere şi exploatare a taurinelor.

„În cadrul acestui proiect vom dezvolta cinci laboratoare de cercetare, de genetică – ameliorare taurine, reproducţie şi biotehnologii de reproducţie, nutriţie, tehnologii de creştere şi exploatare, patologia bovină şi controlul calităţii cărnii şi laptelui. Va fi un centru performant, fiind vorba şi despre o investiţie majoră”, a precizat profesor doctor Şteofil Creangă, directorul staţiunii Dancu.

La nivel naţional există patru staţiuni de de cercetare în acest domeniu. Însă cea de la Dancu este singura care a primit finanţare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii.

Potrivit beneficiarilor proiectului, 25 de tineri cercetători vor putea activa în cadrul acestui centru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata