500 de ieşeni, participanţi la mitingul de solidaritate cu românii din diaspora – GALERIE FOTO

29

Aproximativ 500 de ieşeni au participat, sâmbătă seară, 8 noiembrie, la mitingul de solidaritate cu românii din diaspora, în vederea asigurării de către Ministerul de Externe (MAE) şi Biroul Electoral Central (BEC) a condiţiilor optime pentru ca aceştia să-şi poată exercita votul în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie.

La acţiune, care s-a desfăşurat în intervalul orar 18.00 – 20.00, în Piaţa Palatului Culturii, au fost prezenţi ieşeni din toate categoriile sociale, cei mai mulţi dintre aceştia fiind, însă tineri.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva guvernului Ponta şi a ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pe care l-au acuzat de proasta organizare a alergerilor din 2 noiembrie, din diaspora, unde, din cauza numărului insuficient de secţii de votare, mai multe mii de români nu au putut vota. Printre sloganurile auzite în piaţă, scandate de protestatari, s-au numărat ”Ghinion, ghinion, Iaşul s-a trezit din somn!”, ”Votăm, votăm, pe Ponta-l alungăm!” şi ”Victor Ponta nu fi trist, noi nu vrem un comunist!”. De asemenea, manifestanţii au purtat pancarde, pe care era scris: ”Cu o sticlă de ulei, ţara asta nu o iei!”, ”Cu sau fără voia ta, România va vota!”, sau ”Ponta şi ai lui, sărăcia neamului!”.

Participanţii la mitingul din Piaţa Palatului Culturii l-au huiduit şi pe primarul Gheorghe Nichita, din cauză că acesta nu le-a aprobat organizarea unui marş pe străzile oraşului, în cadrul căruia să-şi exprime solidaritatea cu românii din străinătate, care nu au putut vota pe 2 noiembrie. Mitingul de sâmbătă, de la Iaşi, s-a încheiat fără incidente, deşi autorităţile locale au mobilizat în zonă forţe importante de păstrare a ordinii.

Organizatorii acţiunii au anunţat pentru vineri, 14 noiembrie, un nou miting de solidaritate cu românii din diaspora şi împotriva guvernului Ponta, cu o prezenţă mult mai mare din partea ieşenilor. Acţiuni similare au mai avut loc, sâmbătă seara, la Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Bucureşti.

Într-o scrisoare deschisă, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FARE) i-a solicitat, la sfârşitul săptămânii trecute, premierului Victor Ponta destituirea de urgenţă a ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pentru modul în care instituţia pe care o conduce a organizat desfăşurarea alegerilor din 2 noiembrie, din diaspora. De asemenea, FARE a solicitat şi formarea unui ”comitet de criză”, care să se ocupe de organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, programate pe 16 noiembrie, sau chiar amânarea acestuia.

La rândul său, ministrul Titus Corlăţean a anunţat că întreaga conducere a MAE se va deplasa în localităţile din străinătate, în care au fost amenajate secţii de votare pentru românii din diaspora, pentru a verifica personal stadiul organizarii votului, în special în acele locaţii unde au existat probleme în  turul I al prezidenţialelor. Titul Corlăţean a mai anunţat că se vor pune la dispoziţie echipe suplimentare, de sprijin, din partea MAE, pentru ca afară să fie distribuite formularele pentru declaraţia pe propria răspundere, pentru gestionarea fluxului de votanţi şi pentru un proces electoral cât mai rapid şi corect.

[nggallery id=190]


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News