57% dintre români consideră foarte important subiectul agriculturii şi dezvoltării rurale europene

O proporţie de 57 la sută dintre români consideră foarte importantă tema agriculturii şi dezvoltării rurale la nivel european, în timp ce media în UE a acestei proporţii este de 46 la sută, relevă un studiu Eurobarometru publicat marţi (30 martie 2010) de Comisia Europeană.

Eurobarometrul mai indică faptul că 32 la sută din români cred că acest subiect este important (faţă de 44 la sută media în UE), patru la sută ‘nu foarte important’ (comparativ cu şase la sută media în UE) şi doi la sută ‘foarte puţin important’ (unu la sută media în UE).
Proporţia cea mai mare a celor care consideră foarte imporantă tema agriculturii europene se înregistrează în Grecia (68 la sută din populaţie), iar cea mai mică în Lituania (34 la sută).

Subiectul este apreciat ca ‘foarte puţin important’ de către trei la sută dintre britanici şi lituanieni şi ‘nu foarte important’ de 11 la sută din britanici şi doi la sută din greci şi portughezi.
Ca şi studiile similare din anii 2006 şi 2007, acest Eurobarometru confirmă că principiile orientative şi obiectivele Politicii Agricole Comune (PAC) sunt susţinute de o majoritate a europenilor.

Politica agricolă ar trebui să se concentreze pe asigurarea calităţii şi siguranţei produselor agricole, să ofere un nivel de trai decent agricultorilor şi preţuri rezonabile pentru consumatori, să protejeze mediul şi să facă faţă provocărilor schimbărilor climatice, mai indică studiul CE.
Acesta menţionează că 46 la sută din europeni cred că agricultura are deja o contribuţie majoră la combaterea schimbărilor climatice, iar o mare majoritate din europeni (82 la sută) sunt de părere că UE trebuie să ajute fermierii să-şi schimbe modul de lucru pentru a ajuta la combaterea acestui fenomen.

În acelaşi timp, 77 la sută din europeni cred că agricultura va fi afectată în mare parte de schimbările climatice în anii următori, iar 61 la sută din cetăţenii UE nu cred că agricultura este una dintre principalele cauze a schimbărilor climatice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata