650.000 de români, plătiţi pe drepturi de autor sau PFA, trebuie să achite până pe 25 august contribuţii sociale!

Un numar de circa 650.000 de români, care activează pe PFA sau sunt remunerati pe drepturi de autor, sunt obligati sa plateasca pana pe 25 august contributiile la asigurari sociale, somaj si sanatate in total 16,5% din venitul net (venituri minus cheltuieli), fara ca venitul net sa poata depasi 5 salarii medii.

Printr-un ordin al ministrului Muncii, care va aparea in curand, vor fi publicate cele doua formulare, pe care trebuie sa le completati pentru a face platitile cerute de lege, scrie Incont.ro.

Dacă primeati lunar un venit brut pentru drepturi de autor de 1.000 de lei, pana la 30 iunie 2010, platitorul va retinea 10% cu titlul de impozit anticipat.

De la 1 iulie 2010, platitorul va opreste in continuare 10% , dar, ca autor, va trebui sa declarati si sa platiti lunar contrubutii sociale de 16,5%, din care:

  • 10,5% CAS, 0,5% la somaj,
  • 5,5% CASS – sanatate, calculate la venitul net,

care acum nu mai este 60% din brut, ci 80% deoarece cota de cheltuieli forfetare vi se diminueaza de la 40% la 20%.

La  venitul net de 800 de lei rezultat, veti datora contributii de 16,5%, deci 132 de lei. Dupa regularizarea de pe 15 mai anul urmator, aveti de platit inca 28 de lei  (800x(16-10)%). Costul suplimentar este de 164 de lei, deci venitul net va fi de 736 de lei.

La PFA, situatia este exact la fel pentru fiecare leu castigat dupa data de 1 iulie 2010.

Cu toate acestea, costul fiscal al veniturilor in baza contractelor de munca este mult mai mare decat al veniturilor din drepturi de autor.

„La un cost total pentru beneficiar de 1.000 de lei, 28% sunt contributiile angajatorului, ceea ce inseamna ca salariul brut este de fapt 781 de lei. Din acesta scadem 16,5% contributiile angajatului si rezulta venit impozabil de 652 de lei. Din acesta scadem si impozitul de 16% si ajungem la  un venit net de 547 de lei, deci inseamna contributii de 45,3%. In cazul in care plata este facuta pentru un drept de autor (definit ca atare cf Legii 8/1996), venitul net este semnificativ mai mare, deci este posibil sa se renunte la contractele de munca”, a explicat Gabriel Biriş partener al casei de avocatura Biriş Goran.

Citește și
1 Comentariu
  1. Av. I. B. Delavrancea spune

    Normele Codului Fiscal nu pot incalca Legea pensiilor si asigurarilor sociale, L 19/2000, ce prevede la art. 26 d) : nu se plateste CAS pe drepturi de autor. Evident ca nu se poate prin Codul fiscal, destinat platii impozitelor directe si indirecte, inclusiv TVA si accize, sa se stabileasca plata unor contributii sociale precum CAS, CASS etc. (care nu sunt impozite),deoarece pentru acestea exista legi (organice) separate. Contributiile sociale de tip CAS implica existenta concediului de odihna, a primirii de bonuri de masa, a absentelor motivate, a vechimi in munca, primei de vacanta, salarii compensatorii, de merit , sporuri etc, iar un pictor, un sculptor, un scriitor, un compozitor,nefiind salariatii nimanui, nu pot beneficia de aceste numeroase drepturi salariale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata