7 cuvinte regasite in DEX pe care romanii le scriu sau pronunta gresit

Desi ne straduim pe cat posibil sa vorbim corect romaneste si la dispozitie ne sta intotdeauna un DEX, sunt cuvinte pe care le folosim gresit zi de zi. Folosirea acestora vine fie din obisnuinta sau ignoranta, fie pentru ca asa le-am invatat de la ceilalti.

DEX-ul contine peste 62.000 de cuvinte si desigur vocabularul utilizat depaseste acest numar, datorita regionalismelor si neologismelor neactualizate inca in dictionarele DOOM DEX, elementelor de jargon, argoului si asa mai departe. Cu toate ca avem la indemana aceasta unealta extrem de utila fiecaruia dintre noi, nu de multe ori ne indreptam catre ea.

Tendinta de a folosi gresit, in scriere sau vorbire, anumite cuvinte s-a perpetuat din generatie in generatie, pentru ca o mare parte din timp ne-o petrecem cu familia. Incurajatoare ale acestui fenomen sunt insa toate cunostintele noastre, alaturi de care ne petrem mai mult sau mai putin timp pe parcursul vietii.

Putem remedia aceste greseli, daca ne dorim cu adevarat. La o simpla cautare pe google a sintagmei „dex pret” regasim numeroase site-uri de unde putem achzitiona un dictionar explicativ, care sa ne ajute sa pune bazele vocabularului nostru, dar sa il si imbogatim cu numeroase cuvinte, scrise si pronuntate corect.

Indiferent de nivelul educatiei, nu exista probabil persoane care sa nu fi identificatin vocabularul utilizat, macar un cuvantscris sau pronuntat gresit.

Tendintele de utilizare gresita a cuvintelor sunt destul de generale, asa ca iata 7 exemple cu unele dintre cele mai de folosite gresit cuvinte:

„inopinant”– in DEX forma corecta a cuvantului este „inopinat” si inseamna „neprevazut”, „neasteptat”

„monstra” – regasim in DEX acest cuvant ca fiind „mostra”, insa cei mai multi dintre romani sunt tentati sa mai adauge un „n” in structura acestuia

„bacnota” – forma corecta a acestui cuvand este „bancnota”, insa un numar impresionant de romani gasesc a fi mai usor sa pronunte cuvantul daca scapa de un „n”, fiind fix inversul situatiei cu „monstra”, unde acestia tind sa adauge aceasta consoana

„repercursiune” – forma corecta pe care o regasim in DEX este „repercusiune” si inseamna „urmare”, „consecinta”

„tigare”–in DEX forma cuvantului este tigara, insa foarte multi romani folosesc gresit acest guvant

„servici”–forma corecta in DEX este „serviciu” si ce este cel mai surprinzator, este ca multi oameni folosesc forma gresita, pentru ca „serviciu” suna ciudat, spun ei

„ultimile” – forma corecta a acestui cuvant este „ultimele”

Citește și
1 Comentariu
  1. elena spune

    Important este sa invatam din aceste mici atentionari si cu timpul sa nu mai repetam aceste greseli

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata