8.000 de aeronave necesare pentru administrarea dozelor la nivel global de vaccin anti coronavirus, spune IATA

Expedierea unui vaccin coronavirus în întreaga lume va fi „cea mai mare provocare de transport vreodată” conform industriei aeriene.

Echivalentul a 8.000 de Boeing 747 va fi necesar, a declarat Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA).

Nu există încă vaccinul Covid-19, dar IATA lucrează deja cu companiile aeriene, aeroporturile, organismele de sănătate globale și firmele de medicamente la un plan global de transport aerian.

Programul de distribuție presupune că este necesară o singură doză per persoană. „Livrarea în condiții de siguranță a vaccinurilor Covid-19 va fi misiunea secolului pentru industria globală de transport aerian de mărfuri.

Dar nu se va întâmpla fără o planificare atentă în avans. Și timpul pentru asta este acum”, a declarat Alexandre de Juniac, director executiv al IATA.

În timp ce companiile aeriene și-au concentrat atenția asupra livrării de mărfuri în timpul recesiunii severe a zborurilor de pasageri, vaccinurile de transport maritim sunt mult mai complexe.

Nu toate avioanele sunt potrivite pentru administrarea vaccinurilor, deoarece au nevoie de un interval tipic de temperatură între 2 și 8 grade C pentru transportul de medicamente.

Unele vaccinuri pot necesita temperaturi înghețate, ceea ce ar exclude mai multe aeronave.

„Cunoaștem bine procedurile. Ceea ce trebuie să facem este să le ridicăm la altitudinea care va fi necesară”, a adăugat Glyn Hughes, șeful de marfă al corpului industrial.

Zborurile către anumite părți ale lumii, inclusiv unele zone din Asia de Sud-Est, vor fi critice, deoarece acestea nu dispun de capacități de producere a vaccinurilor, a adăugat el.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata