A cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară se va desfăşura în perioada 26-31 august

Cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară se va desfășura în perioada 26-31 august, în Portul Cultural Cetate din județul Dolj, informează un comunicat al organizatorilor remis miercuri.

Tema ediției din acest an va fi „Eroi și antieroi din Balcani” și se va regăsi atât în proiecțiile festivalului — lungmetraje, scurtmetraje și documentare—, cât și în prezentările din cadrul simpozionului științific care însoțește în ultimele trei ediții festivalul.

Timp de cinci zile, Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va aduce pe malul Dunării, într-un spațiu care și-a modificat destinația devenind din port agricol port cultural, filme balcanice actuale și de arhivă, filme care au scris istorie, filme premiate și filme care subminează clișeele și prejudecățile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, în legătură cu cinematografia balcanică.

„Eroi balcanici? Ei bine, ei sunt cei mai cunoscuți din lume. Începând cu Ulise, care a întârziat acasă rătăcind cam mult cu băieții pe coclauri. Pentru Giovanni Papini chiar Ahile și ceilalți eroi nu erau decât niște fraieri care s-au măcelărit timp de zece ani sub zidurile unui târgușor pentru o femeie cam trecută. Acestor eroi li se adaugă Păcală și Nastratin Hogea, apoi o serie de dansatori frenetici precum Zorba și eroii lui Kusturica. Antieroi? Nu este vorba despre loseri în sens american, ci despre oameni obișnuiți precum Lăzărescu al lui Puiu sau compozitorul din recentul Moartea unui om din Balcani al lui Miroslav Momcilović. Divanul din acest an este un prilej pentru vedea că în Balcani s-au născut deopotrivă eroismul și viața într-o veșnică tranziție. Căci între retragerea romană și năvălirile turcilor nu au fost decât tot perioade de tranziție. Nu degeaba întregul nume al lui Lăzărescu este Dante Remus Lăzărescu”, a declarat Marian Țuțui, directorul artistic al festivalului, citat în comunicat.

Ca în fiecare an, festivalul este deschis tuturor iubitorilor de cinema și bucătărie balcanică, accesul la filme și demonstrațiile culinare fiind liber.

Pe timpul desfășurării festivalului, camparea pe teritoriul portului va fi posibilă în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul TV 1000, CNC și ICR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata