A fost finalizată ierarhizarea funcţiilor din noua lege a salarizării, mai puţin coeficienţii

Legea unitara a salarizarii este pregatita din punct de vedere structural, finalizându-se ierarhizarea intersectoriala, respectiv echivalarea functiilor din diferite sectoare de activitate – sanatate, invatamânt etc -, in baza rezultatelor unor consultari asumate de catre participantii la grupul de lucru, a declarat, la postul public de radio, Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

El a apreciat ca discutiile si comentariile publice de pâna acum ar fi trebuit amânate pâna la definivarea documentului, coeficientii finali de ierarhizare fiind inca necunoscuti, pentru ca “urmeaza sa vedem care sunt tintele stabilite cu Fondul Monetar privind cheltuielile in sectorul bugetar, evolutia cheltuielilor in PIB, desi acum este clar ca va fi vorba despre necesitatea unei diminuari a acestei ponderi”.

Întrebat daca la sedinta de sâmbata a Guvernului se va discuta despre trimiterea in somaj a functionarilor publici sau reducerea salariilor din administratia centrala si locala, secretarul de stat in MMFPS a spus ca “este vorba in principiu despre reducerea a cheltuielilor si, pâna la urma, decizia urmeaza sa o ia Guvernul Românei.

Fondul Monetar nu insista foarte tare in a oferi propriile solutii ci atrage atentia supra unor disfunctii in modul in care sunt constituite cheltuielile, deci urmeaza ca in cadrul Guvernului sa se ia deciziile necesare de ajustare”.

Referindu-se la legea salarizarii unitare, Valentin Mocanu a apreciat ca aceasta va fi legea-cadru pentru salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, fiind “unanim acceptata ca absolut necesara pentru ceea ce se intâmpla acum in România”.

“În domeniul salarizarii bugetare, toata lumea sau aproape toata lumea considera ca trebuie facuta ordine.

Actualmente, in acesta zona clar ca este un haos, care trebuie corectat.

Trebuie gasita o forma prin care sa dispunem de o proiectie a modului in care se face salarizarea in România in zona bugetara, dar sa existe si o legatura cu ceea ce se intâmpla in domeniul economiei private – cresterile salariale in zona bugetara sa fie in corelare cu ceea ce poate oferi economia reala”, a mai spus secretarul de stat din MMFPS.

Membrii Executivului se vor reuni sâmbata, in sedinta extraordinara, pe agenda de lucru a sedintei fiind incluse analiza stadiului proiectului de Lege privind salarizarea unica si analiza stadiului realizarii actelor normative privind reforma in sistemul de pensii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata