A fost lansat proiectul „Cu Tenda”, de explorare a memoriei vii a grupurilor culturale şi etnice din Balcani

Proiectul „Cu Tenda – Stories, Images and Sounds on the Move (Living memory of Southeastern Europe)”, prin care se dorește explorarea memoriei vii a unor grupuri culturale și etnice din Balcani și din sudul Italiei, a fost lansat joi la Muzeul Național al Țăranului Român.

 Prin acest proiect, care se întinde pe perioada a patru ani — între 1 octombrie 2015 — 9 septembrie 2019—, se încearcă definirea identității aromânilor, originile și limba lor, prin acestea dorindu-se oferirea șansei de a-și defini prezentul prin aceleași mijloace de expresie ale afirmării identității pe care le au societățile sau comunitățile majoritare.

‘Cu Tenda’ (n.r. — cu cortul, în limba aromână) propune o incursiune în patrimoniul imaterial al culturilor în mișcare din sud-estul european. Ne propunem să deconstruim convențiile și stereotipiile care funcționează atât în cadrul majorității, cât și în interiorul acestor comunități, privind imaginea celuilalt”, a afirmat Lila Passima, coordonatorul proiectului, în conferința de lansare a proiectului.

Ea a precizat că prin acest proiect se încearcă să se definească problema autoreprezentării, a înțelegerii și conștientizării formelor de expresie ale culturii tradiționale și ale celei contemporane, transpusă prin studii de teren, expoziții și ateliere de creativitate, publicații, piese de teatru și filme etnologice, concerte și înregistrări sonore.

Printre obiectivele proiectului se numără conservarea și valorificarea elementelor de identitate și patrimoniu ale unor grupuri etnice și minoritate alese, din spațiul sud-estului Europei; încurajarea explorării creative și a manifestării identității culturale, în special în rândul tinerilor; creșterea accesului publicului larg la elemente de patrimoniu — istorie culturală și de identitate.

Organizatorii proiectului sunt Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialogue — Kumanovo, Republica Macedonia; ORS Osservatorio Ricerca Sociale, Centro Studi, Politiche e Ricerche Sociali, Italia; Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria.

Activitatea de documentare din România va avea loc în București și în județele Ilfov, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Timiș.

Studiile de teren vor contribui la crearea unei baze de date cu scopul folosirii resurselor culturale ale comunităților aromâne din România și din Balcani, au precizat organizatorii.

Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, bugetul total al programului fiind de 200.000 de euro, au precizat organizatorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata