A început plata rentelor viagere agricole pentru anul 2009

Agenţia Domeniilor Statului, prin Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă (ONRVA), a demarat operaţiunea de plată a drepturilor băneşti pentru anul 2009, în cazul a 77.183 de persoane înscrise în programul de rentă viageră agricolă, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit sursei citate, plăţile se vor face prin intermediul Poştei Române, iar primele persoane care vor beneficia de aceste sume în maximum o săptămână sunt cele care au vizat carnetele de rentier în intervalul 4 ianuarie – 4 mai 2010. Pentru cei care au vizat carnetele în perioada 5 mai – 30 iunie 2010, plăţile se vor efectua până la sfârşitul lunii august a.c.

MADR precizează că pentru persoanele deja cuprinse în sistem mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum şi plata rentei, se derulează în continuare, conform legii. Beneficiarii rentei viagere sunt persoanele care deţin în proprietate teren agricol în extravilan până la 10 hectare şi arendează sau înstrăinează (prin vânzare sau donare) terenul respectiv, cu condiţia să aibă vârsta de 62 de ani sau, indiferent de vârstă, să fie pensionat pe caz de boală (gradul I şi II).

Renta viageră agricolă reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan vândut sau donat şi echivalentul în lei a 50 de euro/an, pentru fiecare hectar de teren arendat. Renta viageră este acordată de stat şi se adaugă la preţul terenului sau la suma obţinută din arendarea acestuia.

Aceasta este personală, nu se transmite, nu se cedează şi încetează odată cu decesul rentierului agricol. Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, şi se plăteşte până la data de 31 august a anului următor celui datorat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata