A murit academicianul Solomon Marcus

Academicianul Solomon Marcus a murit joi dimineaţă, 17 martie, la Institutul „C. C. Iliescu” din Capitală.

Informaţia a fost confirmată de managerul Institutului „C. C. Iliescu”, Șerban Bubenek.

***
Matematicianul Solomon Marcus, membru titular al Academiei Române (din dec. 2001), s-a născut la Bacău, la 1 martie 1925.

A absolvit Facultatea de Matematică din Bucureşti. Doctor în matematică (1956), doctor docent în ştiinţe (1968), a desfăşurat o intensă activitate didactică: asistent (1950-1955), lector (1955-1964), conferenţiar (1964-1966), profesor (din 1966) la Universitatea din Iaşi şi, ulterior, la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti.

În 2013, academicianul Solomon Marcus declara cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Matematică a Universităţii din Bucureşti: „Pentru mine, jumătate aproape din viaţa acestei facultăţi a fost şi viaţa mea. Eu am trecut pragul acestei facultăţi, la anul se fac 70 de ani. Timp de 70 de ani, aceasta a fost a doua mea casă. Facultatea a evoluat în diverse feluri, de multe ori neaşteptat”.

Are cercetări în analiza matematică, lingvistica matematică, informatica teoretică, poetica matematică, semiotică, istoria şi filosofia ştiinţei. A fost autor a numeroase studii interdisciplinare şi cărţi, care privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale ş.a.

A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională, precum şi peste 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Este recunoscut ca unul dintre iniţiatorii lingvisticii matematice şi poeticii matematice.

Dintre volumele publicate menţionăm: „Poetica matematică” (1970), „Semiotica matematică a artelor vizuale” (1982), „Timpul” (1985), „Întâlnirea extremelor. Scriitori în orizontul ştiinţei”, „Paradigme universale”, „Paradigme universale II. Pornind de la un zâmbet”, „Paradigme universale III. Jocul”, „Invenţie şi descoperire” (1989), „Language, Logic, Cognition and Communication; A Semiotic, Computational and Historical Approach” (Spania, 1996) ş.a. A editat opera matematică a marilor săi profesori D. Pompeiu, S. Stoilow, M. Nicolescu şi Gr. Moisil.

În 2010, a apărut cartea omagială „Întâlniri cu Solomon Marcus”, în două volume, lucrare ce cuprinde mărturii din partea celor care s-au întâlnit, în cele mai variate împrejurări, cu Solomon Marcus. Printre aceştia se numără: Ana Blandiana, Andrew Bruckner, Cristian S. Calude, Mircea Martin, Grigore C. Moisil, Nichita Stănescu, Sergiu Rudeanu, Umberto Eco şi Claude Lévi-Strauss.

Printre ultimele sale lucrări, se numără: „Răni deschise” (2011), „Limba română — între infern şi paradis” (2014).

A colaborat la mari enciclopedii internaţionale de informatică, lingvistică şi semiotică. A primit premiul revistei ‘Cuvântul’, pe anul 2007, pentru eseu şi critică literară.

A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Semiotică (1989-1999), membru corespondent (din 21 aprilie 1993) şi membru titular (din 21 decembrie 2001) al Academiei Române.

În 2000, i s-a conferit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Comandor, iar în 2011, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Solomon Marcus cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata