Absorbţia fondurilor europene din FEP înregistrează cea mai mare întârziere

Absorbţia fondurilor europene din Fondul European de Pescuit (FEP) înregistrează cea mai mare întârziere, până în prezent fiind depuse proiecte de 71 de milioane de euro, a declarat marţi (27 aprilie 2010) ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, într-o conferinţă de presă.

„Am lansat axa 4 şi trei măsuri de investiţii din Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013 şi până acum avem proiecte depuse de 71 de milioane de euro. Sperăm să încheiem procesul de evaluare şi să semnăm contractele ca să putem utiliza şi banii pentru pescuit, unde înregistrăm cea mai mare întârziere”, a explicat dumitru.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Management a POP, valoarea totală eligibilă a proiectelor depuse pe primele măsuri deschise din POP a depăşit 73 de milioane de euro. Este vorba de 23 de proiecte în valoare de 66,4 milioane euro pe măsura 2.1 „Investiţii productive în acvacultură” şi de patru proiecte de 6,6 milioane euro depuse pe măsura 2.6 „Investiţii în procesare şi marketing”.

Programul Operaţional pentru Pescuit al României este structurat pe cinci axe, România fiind printre puţinele ţări membre din UE care are şi axa 5 destinată efectiv asistenţei tehnice în cadrul ANPA.
România va beneficia, până în 2013, de peste 307,6 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

Axa 1 destinată adaptării flotei de pescuit are alocată 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultură – 140 de milioane de euro, axa 3 pentru măsuri de interes comun – 40 de milioane de euro, axa 4 – dezvoltarea zonelor pescăreşti – 100 de milioane euro, iar asistenţă tehnică – 14,3 milioane euro.
Piaţa peştelui în România este redusă în comparaţie cu ţările UE, cifra de afaceri totală a sectorului fiind estimată la circa 40 milioane de euro, dar la care ar trebui adăugată şi piaţa neagră, ce reprezintă circa 25-30 la sută din total. România are la ora actuală în jur de 340.000 de ferme piscicole şi 48 de păstrăvării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata