Acord definitiv pentru adoptarea euro de către Estonia în 2011

Estonia a obţinut marţi, 13 iulie, acordul final al miniştrilor europeni de finanţe pentru adoptarea euro la 1 ianuarie 2011, rata de schimb a monedei euro fiind fixată definitiv, transmite AFP, citând surse europene.

După adoptarea monedei euro, aceasta va fi cotată la valoarea de 15,6466 coroane estoniene, a precizat aceeaşi sursă. Aceasta este ultima etapă înainte de intrarea Estoniei în zona euro, care a fost aprobată atât de către miniştrii europeni de finanţe, cât şi de Parlamentul European.

Estonia, care a aderat la Uniunea Europeană în 2004 după separarea de URSS în 1991, va deveni a 17-a ţară care va adopta moneda unică europeană. Estonia va fi prima ţară baltică şi cea de-a treia ţară ex-comunistă, după Slovacia şi Slovenia, care va intra în zona euro.

Ultimele ţări care s-au alăturat uniunii monetare sunt Slovenia în 2007, Cipru şi Malta în 2008, şi Slovacia în 2009.

Pentru a putea intra în zona euro, statele membre UE, cu excepţia Marii Britanii şi Danemarcei, care fac obiectul unei excepţii speciale, trebuie să respecte strict criteriile de convergenţă economică – un deficit bugetar de cel mult trei la sută din PIB, o datorie publică de maxim 60 la sută din PIB, o rată a inflaţiei mai mare cu cel mult 1,5 puncte procentuale faţă de media ratelor inflaţiei în cele 3 ţări în care indicatorul este cel mai redus.

Cu un deficit de 2,4 la sută din PIB în acest an şi o datorie publică de 9,6 la sută din PIB, Estonia îndeplineşte criteriile bugetare pentru aderarea la zona euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata