Acord mondial pentru un nou capitalism

 
La incheierea summitului G20, Franta si Germania au obtinut câstig de cauza asupra reglementarii pietelor financiare, iar Beijingul isi impune influenta in arena potentatilor, scrie cotidianul francez Le Figaro de vineri, referindu-se la rezultatele summitului de la Londra.
În pofida scepticismului in jurul acestui summit „istoric”, G20 de la Londra a avut un mare impact, este de parere ziarul mentionat.
 
În fata celei mai grave crize de la cea inregistrata in anii 1930, liderii celor mai mari puteri mondiale au decis joi sa injecteze inca 1.000 miliarde de dolari in economie, prin intermediul institutiilor financiare internationale, ale caror resurse sunt suplimentate.
Chiar daca nu este vorba de planuri de relansare din cauza opozitiei franco-germane, cifrele anuntate joi, la Londra, au facut pietele sa inregistreze un salt, o garantie a succesului pentru Gordon Brown, gazda reuniunii.
 
G20 evalueaza la 5.000 miliarde de dolari cheltuielile angajate deja ce catre membrii sai pâna la jumatatea lui 2010, ceea ce ar trebui sa determine cresterea PIB-ului mondial cu 4%. „Este vorba despre cel mai mare plan de sustinere macroeconomica care a fost aplicat vreodata”, a spus cu satisfactie Gordon Brown.
 
Primul câstigator al reuniunii pe plan financiar: FMI, care-si vede astfel resursele triplate, de la 250 la 750 miliarde de dolari, un efort fara precedent, conform cu dorinta Statelor Unite, realizat datorita Japoniei, Uniunii Europene, Norvegiei si Canadei.
 
Drepturile speciale de tragere ale Fondului (DST), unitatea de cont a FMI, cresc cu 250 miliarde de dolari, ceea ce va antrena disponibilizarea resurselor financiare la scara internationala, solutie care prezinta totusi riscuri in ceea ce priveste inflatia. Acest lucru nu pare sa ingrijoreze G20, care, cu exceptia Germaniei, se teme mai ales de deflatie.
 
Pe plan politic, laurii summitului se cuvin, fara indoiala, tandemului franco-german, care a reusit sa-si puna amprenta pe comunicatul final, solicitând o reglementare cât se poate de precisa a pietelor financiare si o reorganizare internationala, subliniaza Le Figaro „Este mai mult decât puteam spera!”, a spus, multumit, Nicolas Sarkozy.
 
Chiar daca nu a obtinut publicarea de catre G20 a unei liste negre a paradisurilor fiscale, subiect prea delicat pe plan diplomatic din cauza opozitiei Chinei, presedintele francez considera ca a reusit sa faca tabara anglo-saxona sa adere la ideea unei „reforme a capitalismului mondial”.
 
Dupa ce au pus o puternica presiune pe Londra si Washington, Parisul si Berlinul au obtinut câstig de cauza in ceea ce priveste liniile lor directoare: inregistrarea fondurilor de investitii si a agentiilor de rating; noi reguli pentru acordarea bonusurilor directorilor de mari companii; stabilirea unor limite pentru securitizare (tehnica financiara ce consta in revinderea creditelor sub forma de titluri); revizuirea normelor contabile; angajamentul G20 de a institui sanctiuni impotriva paradisurilor fiscale.
 
„Epoca secretului bancar a apus”, a insistat Gordon Brown, lasând publicarea unei liste a centrelor „necooperante” pe seama OECD si date concrete despre sanctiuni pentru urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante ai G20. Prin noul Consiliu de Stabilitate financiara, un „forum” cu puteri sporite, Franta considera ca indruma „noua organizare mondiala a finantelor”.
 
Prima prioritate pentru Paris si Berlin, problema paradisurilor fiscale, a fost un subiect fierbinte al summitului pâna in ultima clipa. Presedintele Hu Jintao s-a opus ferm stigmatizarii sistemelor din Hong Kong si Macao, contestând criteriile si legitimitatea OECD in acest domeniu. Pentru a aplana tensiunile, Gordon Brown a avut grija sa-l aseze pe Nicolas Sarkozy lânga presedintele chinez la dineul oficial din Downing Street. Rezultatul a fos un mic compromis.
 
China a acceptat sa se faca referire la OECD, un organism din care nu face parte; asta e deja foarte mult!”, spune Nicolas Sarkozy. Pe plan diplomatic, afirmatia Chinei, tara ce dispune de rezerve de 2.000 miliarde de dolari, a marcat reuniunea G20 si pe participantii la aceasta, releva Le Figaro. Foarte slabite de criza financiara, aratate cu degetul pentru raspunderea ce-o poarta si mai ales putin pregatite asupra detaliilor negocierilor, Statele Unite au parut a bate in retragere la discutii.
 
Chinezii n-au criticat deschis rolul dolarului ca moneda de rezerva, dar i-au lasat pe rusi s-o faca in locul lor. Beijingul nu a contestat numai legitimitatea OECD, cu sediul la Paris, dar dominata de americani. Presedintele chinez a solicitat o reforma rapida a FMI, care sa-i asigure mai multe drepturi, pentru a transforma aceasta „anexa a Trezoreriei americane” intr-o organizatie reprezentativa a noilor echilibre din lume.
 
Prinsi intre China si Statele Unite, europenii au iesit cu capul sus, impunându-si punctele de vedere asupra reglementarii pietelor financiare, datorita fermitatii tandemului franco-german, mai necesar ca niciodata, isi incheie cotidianul Le Figaro comentariul asupra reuniunii G20 de la Londra si a rezultatelor sale.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata