Acordul de împrumut de tip preventiv cu UE de 2 miliarde de euro încheiat în noiembrie 2013, ratificat

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 18 februarie, în plen, proiectul de lege pentru ratificarea acordului de împrumut de tip preventiv cu UE de 2 miliarde de euro şi a Memorandumului de înţelegere între UE şi România, acte încheiate în noiembrie 2013.

Deputaţii au dat 269 voturi pentru, 39 împotrivă şi au fost 21 de abţineri pentru proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului pentru facilitatea de împrumut de tip preventiv între Uniunea Europeană, în calitate de Împrumutător, şi România, în calitate de Împrumutat, şi Banca Naţională a României, în valoare de maximum 2 miliarde euro, semnat la Bucureşti la 5 noiembrie 2013 şi la Luxemburg la 19 noiembrie 2013, şi pentru Memorandumul de înţelegere între Uniunea Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 5 noiembrie 2013 şi la Bruxelles la 6 noiembrie 2013.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a precizat că PDL nu va putea susţine acest proiect de lege „pentru că se bazează pe creşteri de impozite şi taxe, contrar cerinţelor mediului de afaceri”.

„Aveaţi posibilitatea să încheiaţi un acord pentru dezvoltare sustenabilă, şi nu conjuncturală. PDL nu susţine acest proiect de lege pentru că este împotriva mediului de afaceri, împotriva puterii de cumpărare a românilor, împotriva locurilor de muncă”, a spus Ialomiţianu.

Deputatul PSD Ana Birchall a explicat că „România şi Guvernul USL plătesc în fiecare lună notele de plată ale împrumuturilor foarte scumpe pe care le-au achiziţionat cei de la PDL”.

„Domnul Ialomiţianu a vorbit aşa cum şi-a condus şi ministerul, după ureche. Noi ne aflăm în faţa unui proiect de lege care nu are nimic a face nici cu inflaţia, nici cu creşterea economică şi cu scăderea economică. Este vorba de aprobarea unui memorandum de împrumut de tip preventiv semnat cu UE. Atât şi nimic mai mult. Este un împrumut, o asistenţă financiară de tip preventiv care este acordată în cadrul facilităţilor privind balanţa de plăţi. Ea vine în continuarea înţelegerilor pe care le avem cu FMI şi cu BM”, a spus liderul grupului deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

El a adăugat că „suma respectivă va fi accesată numai în măsura în care va fi nevoie şi în măsura în care asupra cursului de schimb se va lansa un atac speculativ, termenul până la care poate fi accesată fiind 30 august 2015”.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, sprijinul acordat vizează asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice, continuarea politicilor monetare şi a celor din sectorul financiar în susţinerea unor rezerve şi creşterea rezilienţei în eventualitatea unor şocuri externe şi continuarea implementării de reforme structurale.

„Măsurile agreate în cadrul noului pachet au în vedere elemente de politică fiscală (managementul finanţelor publice şi consolidarea instituţiilor fiscale, stimularea absorbţiei fondurilor UE şi planificarea investiţiilor publice, legea salarizării unitare şi analizele funcţionale, legislaţie şi administraţie fiscală), sectorul sanitar, managementul datoriei publice, reforme în domeniul energiei şi al transporturilor şi piaţa muncii, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Camera Deputaţilor a fost prima cameră sesizată. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, cu rol decizional în acest caz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata