Activitatea din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii va scădea moderat

Activitatea in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va scadea moderat in perioada octombrie – decembrie 2009, iar cea din constructii va inregistra o crestere mai semnificativa in raport cu cele 3 luni anterioare, potrivit opiniilor exprimate de managerii societatilor comerciale, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

În cadrul anchetei de conjunctura din luna octombrie 2009, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural minus 12%).
În ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere, soldul conjunctural fiind de minus 21% pe total industrie prelucratoare (minus 27% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decât pe total – metalurgie(fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale minus 64%, minus 46% si, respectiv, minus 41%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 3%).
În activitatea de constructii, potrivit estimarilor din luna octombrie 2009, se va inregistra, pentru urmatoarele 3 luni, o tendinta de scadere atât a volumului productiei (sold conjunctural minus 38%), cât si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural minus 39%).

Managerii estimeaza o scadere a numarului de salariati, atât pe total (sold conjunctural minus 35%), cât si pe grupe de marime a intreprinderilor. În ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural minus 3%).
În luna octombrie 2009, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele 3 luni (sold conjunctural -14%). Atât volumul total al vânzarilor de marfuri cât si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri, vor avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural minus 15%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata si a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural minus 15%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vânzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural plus 12%). Conform estimarilor din luna octombrie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural minus 15%).

În sectorul de servicii se estimeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -15%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mijlocii (50-249 salariati). Conform opiniei managerilor, preturile de vânzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural plus 2%).

Rezultatele prezentate in acest comunicat au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele de conjunctura sunt anchete calitative, al caror scop este analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu.

Specificitatea anchetelor de conjunctura este ca in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a repondentului fata de nivelul “peste normal / normal / sub normal”, in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: “a crescut / la fel / a scazut” sau “ va creste / la fel / va scadea”, in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen.

Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incât eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus/minus 5% la nivel total sector.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata