Activităţile turistice au atras 590 de cereri de peste 159 de milioane euro

Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) au primit 590 de cereri de finanţare, cu o valoare totală publică şi privată de peste 159 de milioane euro pentru măsura 313 – ‘Încurajarea activităţilor turistice’, în condiţiile în care au fost disponibile fonduri în valoare de 136 de milioane de euro, informează Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

Cele mai multe solicitări, 388 de cereri de finanţare, în valoare de 119 de milioane euro, se referă la componenta structurilor de cazare (pensiuni, cabane, etc), iar 162 de cereri, cumulând 28 de milioane euro, vizează componenta legată de finanţarea centrelor de informare turistică.

Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect de încurajare a activităţilor turistice este de 200.000 de euro.

Până în prezent, pentru măsura 313 au fost depuse 1.401 de cereri de finanţare conforme cu o valoare totală de 243,15 milioane de euro. Dintre acestea, 634 de proiecte, în valoare 115,52 milioane de euro, au fost selectate pentru a primi finanţare.

APDRP a încheiat până în acest moment contracte de finanţare cu 594 de beneficiari, valoarea publică a acestor contracte însumând peste 104 de milioane de euro.

Măsura 313 – ‘Încurajarea activităţilor turistice’ face parte din Axa III -‘Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale’ şi are ca obiectiv general dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.

Obiectivele specifice ale măsurii 313 se referă la crearea şi menţinerea locurilor de muncă prin activităţi de turism, în special pentru tineri şi femei, la creşterea valorii adăugate în activităţi de turism, la crearea, îmbunătăţirea şi diversificarea infrastructurii şi a serviciilor turistice, cât şi la creşterea numărului de turişti şi a duratei vizitelor acestora.

De asemenea, obiectivele operaţionale vizează creşterea şi îmbunătăţirea structurilor de primire turistică la scară mică, dezvoltarea sistemelor de informare şi promovare turistică, crearea facilităţilor recreaţionale în vederea asigurării accesului la zonele naturale de interes turistic.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin măsura 313 sunt micro-întreprinderile, dar şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja ca până la data semnării contractului de finanţare să se autorizeze.

De asemenea, beneficiari eligibili pot fi şi comunele, prin reprezentanţii lor legali, Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară realizate doar între comune şi organizaţiile non-guvernamentale, în condiţiile în care aplică pentru proiecte de interes public şi negeneratoare de profit.

Una dintre componentele acestei măsuri vizează investiţiile în infrastructura de primire turistică şi anume construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistice (structuri agroturistice şi alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-întreprindere) având până la 15 camere.

Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finanţate prin această măsură cu funcţiuni de cazare sunt vilele, bungalow-urile, cabanele turistice, campingurile, satele de vacanţă, popasurile turistice, căsuţele tip camping, pensiunile turistice şi agroturistice.

A doua componentă a măsurii se referă la investiţii în activităţi recreaţionale. Aici se încadrează investiţiile private în infrastructura turistică de agrement independentă sau dependentă de structura de primire turistică precum spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de cai în scop turistic (cu excepţia celor pentru curse şi competiţii) şi asigurarea adăposturilor acestora, rafting etc.

De asemenea, investiţiile în infrastructură la scară mică precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice reprezintă cea de a treia componentă a măsurii 313. Pe ultima componentă se poate primi finanţare pentru dezvoltarea şi marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural.

Aici va fi eligibilă elaborarea materialelor promoţionale precum prima editare a materialelor în scopul promovării acţiunilor turistice (broşuri de prezentare, panouri de informare, etc).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata