Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea, a decis ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că actorul Ion Besoiu nu a fost colaborator al Securității, după ce a fost respinsă definitiv o cerere a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Instanța supremă a respins recursul CNSAS și a menținut o decizie de necolaborare dată în noiembrie 2012 de Curtea de Apel București.

Potrivit CNSAS, Ion Besoiu a fost recrutat de Securitate în anii 80′, primind numele conspirativ de „Bogdan”. El ar fi dat, în perioada 1980-1985, dar și din 1988 până în 1989, informații despre colegi săi de la Teatrul Bulandra, în principal despre Ion Caramitru și Liviu Ciulei.

Astfel, într-o notă informativă, Ion Besoiu declara: „(…) s-a discutat din nou la teatru posibilitatea plecării actorului Ion Caramitru în SUA, cu bursa dată de americani. Fără excepție, se apreciază că acesta nu se va mai înapoia în țară”.

De asemenea, el ar fi dat informații despre actrița Gina Patrichi, scriitorul Dinu Săraru, istoricul de artă Răzvan Teodorescu sau actorul Victor Rebenciuc.

În schimbul acestor informații, el ar fi fost recompensat de ofițerii de securitate cu câteva sute de lei.

De cealaltă parte, Ion Besoiu a negat acuzațiile CNSAS, susținând că nu a semnat niciodată vreun angajament cu Securitatea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata