Adio, credite de consum în euro şi alte valute!

– Băncile s-au săturat să rămână cu banii nerambursaţi aşa că au decis să închidă robinetul împrumuturilor în alte monede decât cea naţională, mai ales pentru românii plătiţi în moneda naţională.

Măsura a fost luată pentru a reduce cât mai mult riscul valutar, informează Evenimentul Zilei. „Noi nu mai acordăm astfel de credite de consum decât celor care au venituri în valută sau angajaţilor care au salariul legat de o valută, pentru că ştim că acolo nu există nici un risc”, ne-a declarat Petre Bunescu, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Dacă un român cu venituri în lei nu va mai putea să contracteze un credit de consum în monedă străină, pe termen scurt, când vine vorba de unul imobiliar posibilitatea este ceva mai mare. Raţionamentul bancherilor este, în acest sens, strict legat de intrarea României în Zona Euro, în câţiva ani.

„Peste câţiva ani aderăm la euro, aşa că toate creditele se vor schimba. Deci pentru creditele imobiliare nu are rost să se impună această măsură”, ne-a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.

Gândirea românească însă nu prea se potriveşte cu cea a instituţiilor de creditare, pentru că, spune analistul financiar, dacă un român este pus să aleagă între o dobândă mai mare la un credit în lei şi riscul valutar al unui împrumut în valută, dar care are costuri mai mici, acesta va alege a doua variantă fără să stea pe gânduri.

Citește și
1 Comentariu
  1. Raddu spune

    „Peste câţiva ani aderăm la euro”
    NU VOM ADERA NICAIERI! Una din doua: ori euro va inceta sa existe, ori mai degraba clubul euro va fi unul extrem de exclusivist!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata