Adrian Gurzău (PDL) propune schimbarea denumirii de „rom” în „ţigan”

Deputatul PDL Adrian Gurzău propune ca denumirea de „rom” să fie înlocuită cu cea de „ţigan”, în acest sens urmând să pregătească un proiect legislativ.

„Voi propune în Parlament o lege prin care să interzicem folosirea denumirii de rom, în loc de ţigan, pentru a înlătura confuzia între cele două nume, confuzie ce nu de puţine ori a adus prejudicii românilor din afara graniţelor”, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi, 24 august, de deputatul democrat-liberal.

Acesta susţine că propunerea sa are la bază respectarea identităţii romilor şi înlăturarea unei confuzii în afara graniţelor, precum şi faptul că şi alte popoare îi denumesc tot ţigani.

Adrian Gurzău prezintă patru argumente în favoarea propunerii sale.

 • „Denumirea de rom este una convenţională, stabilită recent şi nu are justificări istorice legate de etnicii ţigani;
 • recent, unele comunităţi de ţigani au cerut revenirea la denumirea lor tradiţională, spunând că nimeni nu i-a întrebat atunci când s-a decis trecerea la apelativul rom;
 • celelalte popoare europene le spun ţigani (folosind cuvinte având aceeaşi rădăcină cu cea de ţigan: gitan (fr.), gipsy (en.), gitano (sp.), ţiganski (bg.), ţîgan (rus.), Zigeuner (ger.) etc, în formule lingvistice aflate în cultura lor tradiţională nu există termenul de rom;

tocmai de aceea putem spune că alegerea denumirii de rom doar în cazul ţiganilor din România este una intenţionat aleasă pentru a lăsa loc confuziei”, precizează Adrian Gurzău, prin intermediul comunicatului.

Deputatul clujean consideră că problema ţiganilor este una europeană şi spune că propunerea sa are şi scopul de a-i proteja pe românii din afara graniţelor ţării.

Trebuie să precizez faptul că fac această propunere ca mijloc de protejare a românilor care ar putea fi afectaţi de rele tratamente şi de discriminare negativă în spaţiul ostil ţiganilor, pe nedrept. Ca deputat român consider de datoria mea să-i apăr pe români în faţa unor posibile discriminări, cu atât mai mult cu cât împrejurările istorice ne dau dreptate”, a conchis deputatul PDL.

Citește și
1 Comentariu
 1. Tiberiu Socaciu spune

  1. Si in ungureste li se spune „roma”. Probabil si in alte limbi.
  2. Numele vine de la „romanes”, asa cum isi spun ei intre ei
  3. Draga dom’ deputat, citeste punctul meu de vedere in „Eu, robotul” si in „Noi suntem romani?” pe tiberiusocaciu.wordpress.com. Faptul ca ai lacune si ca suntem concitadini, nu te poate scuti de a fi obiect de amuzament public.

  T. Socaciu
  Cluj

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata