Adrian Mitroi (expert): Românii ar trebui să investească banii în dezvoltarea de noi abilităţi profesionale

Populația ar trebui să investească în plata creditului sau dezvoltarea de noi competențe care pot aduce câștiguri, având în vedere că dobânzile la depozite sunt mici, a declarat Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice.

„Regula unul a investiției este dezinvestiția. Dacă tu plătești 11% creditul tău și dobânda ta e 1% la depozitul tău, primul lucru pe care ai putea să îl faci este să îți reduci creditul și să îl plătești în avans. În al doilea rând, dacă ești nemulțumit de dobânzile astea — lucru adevărat că este un produs secundar al politicilor băncilor centrale care au ținut mai ales să susțină finanțarea de deficite mai ales pan-europene — un alt plasament investițional ar fi să investești într-o nouă abilitate profesională, să dezvolți, să te duci să faci un curs, să faci altceva. Nu trebuie să plasezi banii ăștia doar financiar”, a spus Mitroi.

El a precizat că dezvoltarea unei noi abilități sau a urmăririi unei pasiuni poate aduce bani.

„Poți să îți dezvolți o abilitate profesională nouă sau să îți urmărești o pasiune pe care n-ai avut-o altă dată și care te poate poziționa în viitor la o idee antreprenorială. Poți să faci bani vânzând, plătind un credit. Paradigma financiară curentă nu mai este cea cumpărare speculativă, de a cumpăra și de a aștepta să găsești un fraier mai mare peste timp să-i vinzi această oportunitate, ci este mai nuanțată și se referă la plata creditului, dezvoltarea de alte abilități, investiția în sănătate, în dantură, de exemplu, ca să ai o aparență publică mai bună, o școală pe care ai fi dorit-o, un curs de calificare, să iei un calculator nou cu care să ai o conexiune la internet rapidă, să înveți un limbaj de programare, să dezvolți un site”,a mai afirmat profesorul ASE.

Potrivit acestuia, următoarea paradigmă în care intrăm este că dobânzile și cursul valutar vor începe să fie din ce în ce mai puțin importante.

„Cred că ieșim din decada în care a cotat foarte mult dobânda de politică monetară și, deci, dobânzile la credite și cursul valutar. Intrăm într-o zonă în care aceste avantaje monetare competitive nu mai sunt la modă. Adică avantajul unei dobânzi mici poate fi pulverizat imediat de deprecierea monedei în care tu plătești sau de aprecierea monedei care oferea dobânzi mici. Într-o piață foarte competitivă arbitrajarea și lipsa oricărei poziții, niciunul dintre noi nu poate s stea într-o poziție certă de câștigător sau de învingător pentru că trăiești într-o lume foarte competitivă și într-un fel sau altul pariurile acestea de gen investițional se întorc împotriva ta”, a mai afirmat Adrian Mitroi.

Sfatul pe care îl dă consumatorului de servicii financiare este ca în general să nu-și asume genul acesta de pariuri investiționale pentru că la asta se pricep instituțiile pentru că au tehnici de management al riscului și așa mai departe.

„La nivel individual nici pe partea de credite și nici pe depozite să nu faci genul acesta de pariuri: ar fi fost bine să cumpăr franci elvețieni sau dolari că s-ar fi apreciat. Pariurile astea sunt rare, norocoase, dificil de repetat, și recomandarea mea este să stai în interiorul la ceea ce cunoști și a riscurilor pe care le poți administra”, a explicat Mitroi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata