Adrian Năstase a fost retrimis în judecată de DNA în dosarul Zambaccian I

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis din nou în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar Zambaccian I.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri, 5 mai, în sarcina lui Adrian Năstase s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

În acelaşi dosar au fost trimişi în justiţie soţia sa, Daniela Năstase, acuzată de complicitate la luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de folosire la autoritatea vamală de documente false în legătură cu fapta de corupţie şi spălare de bani în legătură cu infracţiuni de corupţie, toate în formă continuată, şi Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), pentru mai multe fapte de corupţie similare, printre care şi dare de mită.

Procurorii au reţinut că în perioada 2002 – 2004, în calitate de prim-ministru – cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului – ministru – Adrian Năstase ar fi primit foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 euro la cursul de schimb 2002/2004.

Astfel, procurorii DNA susţin că ar fi fost primite foloase necuvenite de la Irina Paula Jianu: suma de aproximativ 370.000 de lei reprezentând contravaloarea unor bunuri achiziţionate din China şi a cheltuielilor ocazionate de introducerea acestora în ţară şi transportul intern, suma de 203.000 reprezentând contravaloarea lucrărilor de tâmplărie cu geam termopan executate de S.C.

Regal Glass SRL Bacău la imobilul său din localitatea Cornu, judeţul Prahova şi suportate din fondurile S.C. Vertcon S.A. Bacău şi S.C. Regal Glass SRL Bacău; suma de 1.643.000 lei reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţii şi renovare executate la imobilul situat în str. Cristian Tell din Bucureşti, din fondurile S.C. Conimpuls S.A.Bacău, S.C. Vertcon S.A. Bacău şi din bani personali ai Irinei Jianu.

Sursa citată menţionează că ”sumele de bani au fost primite de la Irina Jianu în scopul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi pentru asigurarea pentru aceasta a unui statut care să îi confere autoritate deplină în cadrul instituţiei la conducerea căreia se afla”.

Procurorii anticorupţie arată că Adrian Năstase ar fi beneficiat, de la martorul Ioan Păun, de prestarea serviciilor de achiziţionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporară la sediul Ambasadei României din China, ambalarea, supravegherea încărcării lor în containere şi organizarea transportului pe parcurs extern în scopul numirii şi menţinerii acestuia în funcţiile de consul general, şef al Consulatului General al României la Hong Kong, precum şi pentru menţinerea permanentă în misiune în străinătate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește și
1 Comentariu
 1. Maryo Dumban spune

  Cred ca Romania este cu adevart intr-o criza economica profunda, daca se incearca a „n-a” oara, reluarea „cazului (necazului)” Termopane, si nu Termopile (cum scriu unii)pentru abaterea atentiei romanilor de la dezastrul economic care se apropie, si din care sigur nu vom mai iesi, decat daca ne va adopta o alta tara cu ne-romani.
  Ce bine ar fi fost pentru noi daca acum vindeam „flotele” (cea comerciala -in primele 10 din lume, sicea de pescuit oceanic- a treia din lume) fiindca ne-ar fi scos din necaz.
  Un singur „vaporas” daca ar fi fost vandut acum, faceam blocuri, cu tot cu termopane pentru cca. 1000 de oameni care inca nu au unde sta. Si stau la mila celor care au bani luati (posibil pe vanzarea flotelor) care au ridicat cartiere intregi de locuinte, pe care le ofera la preturi „de neatins”, de salariatii si somerii romani.
  Adrian isi merita soarta. „Corb la corb, nu-si scoate ochii”, daca acestea pasari sunt date ca model, apoi putem spune, ca „corupt la corupt nu-si fac rau”. Ia avut in mana pe corupti, si ia lasat sa plece cu „mana plina” (vaporul plin), si care acuma (mana) se intoarce si plesneste peste „gura”, ca sa taca in continuare, pana coruptii se vor face „nevazuti” si „ne-STIUTI”
  Ce ar fi daca s-ar cere parlamentului sa initieze un „referendum” prin care sa cerem conducatorilor tarii (daca nu au nimic de ascuns)sa scoata „adevarul adevarat” despre modul (misterios) in care unele din marile flote ale lumii (e vorba despre cele ale Romaniei-caz unic in analele lumii) si sa vedem si alti corupti „pe scena DNA”.
  Sa nu le fie frica, e numai o propunere! Restul…visul unei zile de primavara si al unei piese „Coruptul de la Termopane”, care se joaca cu succes pe scena DNA-Romania. Regizorul? Il banuim. E de succes! SUCCES!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata