Adrian Năstase: În 2005, ca şi acum, Traian Băsescu îşi dorea subordonarea Parlamentului

Atacurile democrat-liberalilor din aceste zile nu sunt o noutate pentru că şi în 2005, ca şi acum, preşedintele Traian Băsescu îşi dorea subordonarea Parlamentului, consideră preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

El s-a referit astfel la solicitarea depusă joi de grupul senatorial al PD-L privind suspendarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. „Ca şi acum, abuzând de votul majoritar pe care îl aveau în Parlament, au forţat modificarea prevederilor din Regulamentele celor două Camere cu privire la revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al Senatului, modificări constatate a fi neconstituţionale”, a spus Năstase pe blogul personal.

El a reamintit că, prin decizia nr. 601/14.11.2005, publicată în MO 1022/17.11.2005 Curtea Constituţională a constatat neconstituţionalitatea următoarelor dispoziţii modificate:
art.30 – revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului şedinţelor comune.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. „Sunt de rea credinţă acei parlamentari ai PD-L, care invocă doar o parte a acestei decizii. Aberaţia parlamentarilor PD-L continuă şi în privinţa autorităţii de lucru judecat a considerentelor Deciziei Curtii Constituţionale…

O eventuală cerere de revocare trebuie să îndeplinească una din cele două condiţii – Să fie depusă de grupul parlamentar PSD+PC sau să existe o sancţiune juridică pentru încălcări grave ale ordinii de drept. Lipsa acestor condiţii duce la inadmisibilitatea cererii şi nu la supunerea acestei cereri votului Plenului”, a subliniat fostul premier.
El s-a arătat uimit de faptul că ziariştii acreditaţi la Parlament „sunt nevoiţi să îi înveţe prevederile Regulamentului pe parlamentarii PD-L”. „Spre deosebire de 2005, Traian Băsescu nu mai doreşte doar subordonarea Parlamentului, ci controlul absolut, inclusiv prin desfiinţarea unei Camere”, a completat Adrian Năstase.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata