Adrian Năstase: Pot regândi chestiunea candidaturii la preşedinţia PSD

Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase, a declarat joi (18 februarie 2010) că este posibil să regândească decizia privind retragerea candidaturii sale la preşedinţia partidului.

Întrebat dacă se va reînscrie în cursa pentru preşedinţia PSD, Năstase a precizat că modul în care va arăta viitorul statut al partidului este unul dintre elementele pe care le va lua în considerare pentru a lua o decizie în acest sens.
„Exact (n..r. modul în care va arăta statutul) este unul dintre elemente, pentru că în opinia mea, va conta foarte mult pentru viitorul partidului şi pentru responsabilităţile ce vor reveni celor care vor conduce partidul felul în care va fi gândit statutul.

Cu un statut care încearcă să împartă liderii partidului în buni şi răi, în cei de pe lista mea, cei de pe lista ta, nu avem o şansă să ne reunim şi nu avem o şansă de a genera o stare de solidaritate internă, singura care ne-ar putea permite să fim eficienţi şi performanţi în perioada următoare”, a afirmat Năstase, care a participat, joi, la reuniunea comisiei pentru mediu, agricultură, probleme locale şi regionale a APCE, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului în perioada 18-19 februarie.

Totuşi, el a susţinut că în prezent nu are un argument bun pentru a reveni la decizia de a candida. „Recunosc, pe de altă parte, că sunt mulţi cei care mă sună, preşedinţi de filiale, colegi parlamentari, care îmi cer să fac lucrul acesta, conştienţi fiind de nevoia unei variante în care să fie cât mai mulţi oameni care nu au un interes personal într-o formulă de conducere şi în măsura în care lucrul acesta va fi posibil, voi putea să regândesc această chestiune a candidaturii.

Repet, problema mea nu era problema de a stabili în esenţă dacă voi candida sau nu. Problema mea era de a participa la o competiţie care să se desfăşoare în condiţii corecte”, a subliniat Adrian Năstase.
Întrebat dacă cei care îl contactează pentru a reveni asupra deciziei de a candida îl vor convinge, el a a precizat că se va lăsa convins numai dacă regulile pentru participarea la conducerea partidului vor fi corecte.

„Spre exemplu, în niciun caz nu mă va convinge o modificare a statutului, în sensul că alegerile se vor face pe liste. Dacă se va merge pe o astfel de variantă, în mod categoric nimeni nu mă va putea convinge să particip la un astfel de exerciţiu, care nu ar însemna decât trasarea unei frontiere interne în partid„, a adăugat Năstase.
Social-democratul a arătat că discuţiile de joi şi vineri din partid sunt extrem de importante, precizând că decizia sa de a nu mai candida la preşedinţia PSD a fost legată de modul în care se organizează Congresul.

„Lucrurile nu sunt încă perfect stabilite. Protestul pe care am vrut să-l fac, şi pe care l-a dublat într-un fel domnul Iliescu, a creat o anumite reverberaţii la nivel de bază şi la nivel de lideri. Mâine va avea loc o întâlnire importantă a Comitetului Executiv şi vom vedea dacă unele dintre observaţiile mele vor fi acceptate.
Am trimis astăzi o scrisoare preşedintelui partidului şi secretarului general în legătură cu faptul că unii dintre membrii CN, deşi era obligatoriu să fie incluşi pe listele de delegaţi, nu au fost incluşi pentru diverse raţiuni pe care nu le comentez”, a spus Năstase.

Preşedintele CN al PSD a reafirmat că termenul limită pentru înregistrarea candidaturilor, stabilit pentru joi, la ora 16,00, este „nestatutar”, arătând că acestea se pot depune inclusiv la Congres.

„Eu nu recunosc acest dealine, din punctul meu de vedere statutul este cel care stabileşte că aceste candidaturi pot fi depuse şi în cadrul congresului, dar lucrul acesta este valabil, din punctul meu de vedere, şi pentru vicepreşedinţi, şi pentru secretarii generali, dar nu ştiu dacă nu ar trebui cumva să ne liniştim o clipă şi să încercăm un alt mod de abordare a Congresului şi a organizării partidului, pentru că am impresia că am intrat într-o logică de tip negativ, care nu ne poate aduce beneficii şi de aceea putem încerca şi poate voi reuşi, împreună cu colegii mei, să găsim şi alte variante de abordare a congresului”, a subliniat Năstase.

El a conchis că prin candidatura pe care şi-o anunţase dorea o consolidare a partidului şi nu un post de ministru sau prim-ministru sau o candidatură la preşedinţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata