Adrian Năstase spune că au fost ratate 4 ţinte în acordul cu FMI

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că există 4 ţinte ratate în acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Într-o postare pe blog, Adrian Năstase arată că deşi prin acordul cu FMI s-a urmărit menţinerea expunerii băncilor străine care activează în România în vederea asigurării creditării economiei româneşti, Fondul a recunoscut, în februarie, că sectorul financiar din România a avut un rol inexistent în susţinerea economiei reale în anul 2009.

El mai arată că FMI nu a atenuat cu nimic tendinţa de reducere a fluxurilor de capitaluri către ţările emergente, deşi acordul cu FMI ar fi trebuit să îmbunătăţească credibilitatea României pe pieţele externe şi să atragă investitori străini.
O altă ţintă pe care social-democratul o consideră ratată o reprezintă sprijinul FMI faţă de procesul de reforme structurale. În context, el arată că în realitate, reforma companiilor de stat pentru FMI înseamnă fixarea unor ţinte cantitative privind situaţia financiară a acestora sau impunerea creşterii preţurilor bunurilor ori serviciilor realizate de aceste companii şi numai după aceea privatizarea sau desfiinţarea lor.

„Adică FMI ne impune să facem reforme structurale pe seama consumatorilor…, la fel ca în Ucraina. O condiţie principală a noului acord al Ucrainei cu FMI a fost creşterea cu 50% a preţurilor la gazele naturale vândute consumatorilor!? De ce FMI nu a fixat şi conditionalităţi privind arieratele firmelor aparţinând statului la bugetul de stat? Sau de ce nu a fost interesat de politica salarială din aceste firme?”, adaugă Năstase.

Liderul PSD consideră eşuată şi ţinta potrivit căreia FMI ar cunoaşte realitatea economică din ţările cu care are acorduri şi ar da dovadă de consecvenţă. El susţine că FMI a sugerat reducerea deficitului bugetar printr-un accent mai mare pus pe venituri, adică pe creşterea taxelor.
„Oare FMI nu ştie că nivelul redus al veniturilor bugetare în PIB constituie o problemă structurală a României, pe care nu am atenuat-o nici în perioadele de expansiune economică?

Oare FMI nu ştie unde există risipă la bugetul de stat? Dacă nu ştie, de ce nu a solicitat Băncii Mondiale să facă astfel de analize? Dacă ştie, de ce nu a impus reducerea risipei. Cum oare vom rezolva altfel problemele structurale ale bugetului? Pe de altă parte, în prognozele realizate recent, FMI anticipează că va scădea ponderea veniturilor bugetare în PIB până la aproximativ 29% din PIB în 2015, în ciuda creşterii economice estimate”, scrie Adrian Năstase.

Dacă directorul FMI a afirmat că situaţia României este dificilă şi că nu ar fi trebuit reduse salariile bugetarilor, arată Năstase, totuşi în acest timp Fondul propunea reducerea sectorului bugetar cu 20%, adică disponibilizări sau reduceri salariale. „FMI (iunie 2010) recunoaşte că infrastructura slabă este o piedică în calea creşterii pe termen lung.

În aceste condiţii, de ce este de acord cu reducerea cheltuielilor pentru investiţii ale statului? De fapt, FMI pare interesată doar de reducerea deficitului bugetar… FMI (august 2010) este îngrijorat de slaba absorbţie a fondurilor structurale”, conchide preşedintele CN al PSD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata