Adrian Vasilescu: Educaţia financiară slabă se vede în plasarea României pe ultimele locuri în UE după nivelul PIB/locuitor

Nivelul redus al educaţiei financiare din România este reflectat de locurile pe care le ocupă ţara noastră în UE în funcţie de PIB, locul 17, şi PIB pe locuitor, locul 27-28, la o populaţie de 20 de milioane de locuitori, a declarat joi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, în cadrul evenimentului „Educaţia financiară: investiţie în viitorul societăţii”.

„După populaţie, suntem pe locul şapte, după PIB-ul total suntem a 17-a ţară, iar după PIB-ul pe locuitor, pe toate cele trei categorii (PIB-ul pe locuitor, PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare standard şi PIB-ul pe locuitor la nivelul consumul efectiv), aici suntem pe ultimele locuri 27 — 28, din 28 de ţări”, a precizat Vasilescu.

El a dat şi un exemplu concret. „România are 20 de milioane de locuitori, Finlanda — cinci milioane de locuitori. Finlanda are un PIB de 200 de miliarde de euro, iar România — 130 de miliarde de euro. Ei împart 200 de miliarde de euro la cinci milioane de locuitori, noi împărţim 130 de miliarde la 20 de milioane de locuitori. Această nedreptate ne-o facem singuri prin lipsa noastră de educaţie financiară”, a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

El a adăugat că Banca Naţională nu are date concrete referitoare la nivel educaţiei financiare din România, dar „un lucru este cert”. „După date relative, acest nivel este scăzut, educaţia financiară este slabă în şcoală, este şi mai slabă la nivelul populaţiei şi rezultatele arată că sunt foarte multe lucruri despre lumea financiară pe care populaţia nu le ştie.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cel mai recent studiu realizat de Banca Mondială arată că gradul de cunoştinţe economice şi financiare din România, măsurat pe o scară de la 0 la 100 se situează la nivelul de 31. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Adrian Vasilescueducatie financiaraPIB Romania
Comentarii (0)
Adaugă comentariu