Adrian Vasilescu: România nu intră în incapacitate de plată

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR a dezminţit joi, 8 iulie, orice informaţie potrivit căreia România ar fi în pericol să intre în incapacitate de plată.

„Orice opinie sau zvon cum că România ar putea intra în incapacitate de plată sunt complet eronate”, a declarat Vasilescu joi, menţionând că banii de la Fondul Monetar Internaţional au intrat în conturile de la BNR, în sumă de 911 milioane euro, echivalent dolari.

„Faptul principal este că acordul cu FMI contină, iar, odată cu aceşti bani, am primit undă verde. Nu banii sunt importanţi, ci încrederea şi faptul că aceasta va impulsiona investitorii”, a spus Vasilescu.

Referindu-se la politica fiscală şi monetară şi evoluţia inflaţiei, consilierul guvernatorului a spus că acestea trebuie tratate separat iar inflaţia actuală nu are drept cauză moneda, ci este efect al politicii fiscale.

Consilierul lui Mugur Isărescu a declarat că banii de la FMI rămân în conturile BNR şi nu se duc la Ministerul Finanţelor pentru plata pensiilor şi a salariilor.

Adrian Vasilescu, vorbind despre inflaţie, a spus că BNR nu a dat tonul la creşterea dobânzilor practicate de băncile comerciale prin semnalul majorării dobânzii cheie, deşi în acest moment dobânzile la lei la depozite sunt real negative. Vasilescu a spus că „nu crede că inflaţia va avea un efect atât de puternic asupra populaţiei precum se anticipează”.

Boardul FMI, reunit vineri, 2 iulie, la Washington, a aprobat eliberarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 913 de milioane de euro, din împrumutul de 13,2 miliarde de euro, acordat României prin Acordul Stand-By, semnat în mai 2009.

Programul de asistenţă financiară a României, în valoare totală de peste 20 de miliarde de euro, este susţinut de FMI (13,6 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro), Banca Mondială (un miliard de euro) şi alţi finanţatori internaţionali.

Inclusiv cu tranşa care intrat acum în contul BNR, România a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata